• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Вашингтон подготвя нови санкции срещу Русия
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  САЩ подготвят нови санкции срещу Русия, а източници от Вашингтон твърдят, че те могат да бъдат обявени още следващата седмица, съобщава Би Би Си. Според медията причината е доклад на националното разузнаване на САЩ за руска намеса в последните избори за американски президент.

  „Русия се е опитала да манипулира миналогодишните президентски избори в САЩ в полза на Доналд Тръмп и това е ставало със знанието, а може би и под прякото ръководство на президента Владимир Путин“, са само част от изводите в доклада, цитирани от световните агенции. Изтъква се, че целта на Москва била да се помогне на Доналд Тръмп и да се дискредитира Джо Байдън.

  Според авторите на доклада кампанията за манипулиране на американските избиратели се е изразявала в разпространение на твърдения срещу демократите, кандидата им Джо Байдън и сина му Хънтър. Руски агенти са се опитали да изострят още повече разделението сред американците по въпроса за расовата дискриминация.

  “След преглед на тези констатации и на доклада … министърът на финансите, в сътрудничество с държавния секретар, главния прокурор и вътрешния министър, ще наложат санкции заради това, което се определя като чужда намеса в изборите в САЩ”, се посочва в доклада.

  В изявление на руското посолство във Вашингтон се подчертава, че твърденията за руска намеса в изборите в Съединените щати не са потвърдени от каквито и да било факти, а Вашингтон се опитва да поддържа негативния облик на Русия.

  Американските анализатори посочват още, че Китай се е въздържал от действия за намеса в изборите през 2020г., тъй като е сметнал, че рискът е по-голям от евентуалните облаги. Определят се като неверни твърденията на лагера на Доналд Тръмп, че Пекин е опитал намеса в изборите, за да помогне на Байдън. Според американското разузнаване Иран също е развил „многопосочна кампания” с цел да подкопае доверието в Тръмп.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg