• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Експерт: Не очаквайте руски туристи по Черноморието ни това лято
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Няма никакъв интерес и записвания към България по време на борсата в Москва, отбелязва един от участниците във форума

  Международното туристическо изложение MITT 21, което се провежда от 16 до 18 март в Москва (Русия), не вещае руски туристи в България през предстоящия летен сезон. Няма никакъв интерес и записвания към България по време на борсата, заяви за TravelNews Станислав Пеев, управител на „Стенли травел“, който участва онлайн в събитието. Основно презентациите са насочени към вътрешния туризъм в Русия с цел да не пътуват много в чужбина. Най-големият интерес е към Гърция, гръцките острови, Крит, Кипър и Турция, подчерта Пеев.

  Според него докато не си решим вътрешните проблеми с липсата на ваксини и поставянето им на персола по Черноморието, няма да има руски туристи, а вероятно и никакви западни гости. Тези сигнали и притеснения ги има и сред руските туроператори, и власти, коментира той. В допълнение, буди страх липсата на места в КОВИД отделенията на болниците.

  Същото мнение изказа и Галин Георгиев, управител на туроператора „Солвекс“ и зам.-председател на Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА). Той също не очаква отварянето на руския пазар за летен сезон 2021. Компанията е сред най-големите, които водят руснаци у нас. Според Георгиев ще започнат да идват единствено собствениците на имоти по морето. Те вероятно няма да бъдат спирани от руските власти. Това обаче ще си проличи от първите полети на руската авиокомпания S7, която започва да оперира до Бургас от 28 март. От това дали самолетите ще бъдат пълни, ще си проличи дали и собствениците на имоти въобще ще идват този сезон, подчерта Георгиев. От юни се очаква „Аерофлот“ да започне да осъществява полети до Варна и Бургас.

  Притокът на руснаци към България намалява по принцип през последните години преди световната пандемия от коронавирус. През 2019 г. страната ни е посетена от 450 000 руски туристи, което е спад от 12% спрямо предходната година, показват данните на Министерството на туризма. Руският пазар отпада на 8-мо място по брой туристи у нас. През 2018 г. са дошли 511 000, като има спад от 8.3% спрямо предходната година и заема 6-то място. През 2017 г. са пристигнали над 557 000 руски туристи, което е спад от 3.8% спрямо 2016 г. Те са заемали 5-то място. Причините за отлива са комплексни – политически, обезценяването на рублата и визите, които трябва да вадят за България. В допълнение Владимир Путин ограничи пътуванията на руснаците към ЕС и ги принуди да почиват в Сочи.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg