• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  138 години от създаването на варненската библиотека
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Тържествата утре ще са онлайн

  На 19 март 2021 г. Регионална библиотека „Пенчо Славейков” ще отбележи своя 138-ми рожден ден. Честването ще е онлайн, във връзка с усложнената епидемиологична обстановка в област Варна и в цялата страна.

  Три са акцентите на тазгодишното тържество.

  Ще бъде представено новото електронно издание на библиотеката, което предлага интересни и полезни  материали от националната конференция „Децата, училището, книгите и библиотеката”, проведена през м. октомври 2020 г. по повод 90-годишнината от създаването на Детски и средношколски комплекс.

  Ще бъде открита и изложба „Пенчо Славейков и кръгът „Мисъл”, посветена на 155 години от  рождението на патрона на регионалната библиотека във Варна. Посетителите могат да видят изложбените пана от изданието на библиотеката за юбилея на Славейков „Жрец и войн на живота”. “Използваме случая да покажем и нашето откритие, непознато досега на литературните среди в България: стихосбирката на Яворов „Безсъници”, с автентично послание и подпис към Петко Тодоров, от момент, в който тя все още не е била пусната за печат. Книгата е наскоро  дарена на библиотеката и до този момент се е намирала в частен дом”, разкриват от екипа на варненската библиотека в навечерието на юбилея. “Излагаме и интересен документ, показващ пътя на постъпване на сп. Мисъл в библиотеката: писмото на Радка Кръстева, съпругата на д-р Кръстев, до директора на Варненската библиотека с предложение за откупуване на цялото течение на списанието”, допълват от РБ “Пенчо Славейков”.

  „Усмивки от старите страници” са серия от видеоклипове, с различен прочит на материали от старите варненски периодични издания и достъпни чрез Варненска дигитална библиотека. Клиповете ще бъдат представяни чрез уеб-сайта на библиотеката два пъти месечно. Голяма част от визуалните материали са посветени на стогодишнината от обявяването на Варна за курортен град. Изпълненията са на младите артисти от Театрално училище „Палечко”  при ЦПЛР-ОДК Варна, с ръководител Маргарита Шишкова. Първата „усмивка” е посветена на рождения ден на Варненската библиотека.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg