• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Датски медик почина след ваксинация с „АстраЗенека”
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Друг е получил тежка тромбоза

  Дания съобщи за два случая на медици, които са получили тежки тромбози след ваксиниране с препарата на „АстраЗенека”, единият е починал от инсулт, информира БНР.

  „The Capital Region of Denmark” – органът, който управлява държавни болници в Копенхаген, заяви, че член на медицински екип е починал, втори е получил тежка тромбоза по-малко от 14 дни след като са им били поставени двете дози от ваксината на „АстраЗенека”.

  Датската агенция по лекарствата потвърди, че е получила два „сериозни доклада“ за тежки последствия след ваксиниране, без да дава повече подробности.

  Няма данни за това кога болничният персонал е проявил първи симптоми на тромбозата.

  Някои страни, включително Германия и Франция тази седмица, възобновиха употребата на ваксината на „АстраЗенека”, след като съобщенията за случаи на редки мозъчни кръвоизливи бяха докладвани от учени и лекари.

  Дания, която спря употребата на ваксината на 11 март, все още не е възобновила употребата й.

  Европейската агенция по лекарствата ЕМА, заяви в четвъртък, че все още е убедена, че ползите от ваксината надвишават рисковете.

  Директорът на Европейската агенция по лекарствата (EMA) Емър Кук заяви, че експертите му не могат окончателно да отхвърлят връзката между инцидентите с тромбози и инсулти и ваксината при разследването на 30 такива докладвани инцидента.

  „АстраЗенека”, която разработи препарата съвместно с Оксфордския университет се защити, заявявайки, че сред повече от 17 милиона души, получили доза в ЕС и Великобритания, не са открити доказателства за повишен риск от образуване на тромбози.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg