• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Варненци създадоха кукли за “различни деца”
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Варненци създадоха кукли за “различни деца”, научи Varnautre.bg. Водени от разбирането,че децата са малки версии на това, което ще бъдат като големи и детството им определя до голяма степен как ще протече живота им след това, Мая и Тихомир Доневи започват работа по създаване на линията кукли още преди две години. По-късно към екипа на “Малки човеци” се присъединяват Илина Мутафчиева, Георги Ангелов и дизайнерът Марти Янчева.

  Мая Донева споделя, че желанието им е да създадат различни играчки – кукли, които не виждат или не чуват, кукли с по-тъмен цвят на кожата и кукли с видими и невидими на пръв поглед различия.

  “Масовите играчки просто не отразяват разнообразието в обществото и правят различията скрити и плашещи за най-малките”, казва Мая Донева.Според нея е нормално да има различни играчки, просто защото има различни хора.

  Екипът споделя виждането, че ако от малки се научим да сме приемащи, изслушващи и разбиращи другите след време е много вероятно да сме и такива възрастни. И обратното- ако възпитаме едно дете да се страхува от различията, да ги избягва или да ги смята за нещо лошо и опасно, трудно можем да очакваме да стане толерантен възрастен човек.

  “Винаги съм вярвала, че светът е шарен и трябва да се научим да живеем така, че всички да имат възможност да развиват своя потенциал “, споделя Илина Мутафчиева.

  Създателите казват, че тази инициатива не е за болни, мургави и уязвими деца- напротив. Куклите са за всички семейства, в които растат малки откриватели с безброй въпроси за света. Всяка играчка носи своя идентичност и история и може би ще има семейства, които ще се припознаят повече в един или друг модел, но Човеците са за всички.

  “Не е нужно детето ви да е със специални нужди, за да притежавате кукла със слухов апарат или такава с двигателни проблеми. Единственото нужно е да имате голямо сърце и желание да учите заедно с детето си, споделя още Мая Донева.

  Първата кукла от планираните 20 модела се казва Ива и е със синдром на Даун. Появява се днес, тъй като на 21-ви Март отбелязваме Международния ден на хората със синдром на Даун.

  Снимка: “Малки човеци”

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg