• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Дават 6 млн. лв. на работодатели за наемане на безработни над 58 години
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Работодатели ще получат над 6 милиона лева от държавния бюджет, за да наемат безработни на възраст над 58 години по националната програма „Помощ за пенсиониране“. Заетостта им е със срок от три до 24 месеца, за да натрупат стаж за пенсия.

  Това е заложено в Плана за изпълнение на Националната стратегия за активен живот на възрастните хора в България до 2022 г. В него е записано и повишение с 5 процента от 1 юли 2021 г. на всички пенсии.

  Документът е качен за обществено обсъждане на сайта на социалното министерство.

  В Националната стратегия за активен живот на възрастните хора са заложени редица мерки за осигуряване на по добри здравни грижи, предоставяне на социални услуги и насърчаването на ученето през целият живот.

  Сред акцентите в документа са също така насърчаването на възможностите за участие на хората от третата възраст на пазара на труда, както и мерки за увеличаване на пенсиите.

  От първи юли 2021 година социалната пенсия за старост ще се повиши от 141,63 лева на 148,71 лева.

  Въз основа на заложените в средносрочната бюджетна прогноза за периода 2021-2023 година ръст на средния осигурителен доход и ниво на средногодишния хармонизиран индекс на потребителските цени в документа е записан прогнозен ръст на пенсиите от първи юли догодина с 5,5 на сто.

  Така се очаква минималната пенсия да стане 316,15 лева, а социалната пенсия за старост да достигне 158,89 лева

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg