• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Кунчев: Всичкo e възможно, включително и удължаване на новите мерки
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  „Всичко е възможно. Няма смисъл предварително да натоварваме хората дали ще удължим тези 10 дни. Нека да видим тенденцията“, коментира пред БТВ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. По думите му мерките целят да намалят натиска върху болниците, но експертът не се ангажира с определени стойности като бройка на новозаразените, когато ще се приеме, че е постигнат успех, тъй като „тази инфекция показа, че няма праг“.

  “Локдаунът влиза в сила този понеделник, понеже бяхме критикувани, че създаваме много затруднения за бизнеса. Тези няколко дни дадоха възможност за планиране”, обясни главният държавен здравен инспектор. Според него при 8660 настанени в болници и 690 в интензивни отделения, натоварването в болниците е много голямо, а в някои райони на страната те са почти на предела на възможностите си.

  „Има места с натоварване над 90 – 95%. Никой няма да оставим на улицата, но започват да се затрудняват лечебните заведения и затова трябва да затегнем мерките“, увери държавният здравен инспектор. Той отрече пациентите с други заболявания да се неглижират, защото няма човек, който да е имал нужда от спешна помощ и да не е бил приет.

  Доц. Кунчев изтъкна, че все още се анализират причините за голямата смъртност в България на фона на други европейски страни. Според него за това допринасят много фактори като структурата на населението ни, което е много възрастно, както и големият брой хора с хронични заболявания.

  „Чакат се резултатите от геномното секвениране на коронавируса при заразените българи, прибрали се от почивка в Африка, за да се види дали става въпрос за южноафриканския, или нигерийския вариант на болестта. Засега обаче това, с което се бори България, е английският щам“, обясни Кунчев.

  По темата с ваксините той заяви, че стига да дойдат необходимите ваксини, които чакаме, сме в готовност да постигнем 40 000-50 000 ваксинирани на ден. Той не вижда перспектива пред българската ковид ваксина.

  „Песимист съм – и да излезе, и да е качествена, няма да има пазар за нея, защото за момента вече има много препарати за имунизация срещу коронавирус, конкуренцията е голяма и дори големи фармацевтични компании се отказват да разработват нови”, призна Кунчев.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg