• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Още седмица за кандидатстване за “Училища за пример”
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  В първия випуск на програмата са две варненски училища – ОУ “Йордан Йовков” и VII СУ “Найден Геров”

  Седем дни остават до крайния срок за кандидатстване за втория випуск на програма “Училища за пример” на фондация “Заедно в час”, съобщава Радио Варна.

  Програмата е двугодишна и подкрепя училищата да разработват и прилагат устойчиви и ефективни практики за преподаване и управление на училището, които допринасят за успеха на всеки ученик. Участието в програмата е безплатно за училищата, като за курсовете са включени в регистъра на МОН и всички, които ги завършат успешно, получават квалификационни кредити

  Крайният срок за кандидатстване е 30 март през формуляр на сайта www.zaednovchas.bg.

  За участие в програмата могат да кандидатстват всички държавни и общински училища от областите Варна и Добрич, без значение от населеното място, броя учители и профила на училището. Ключово условие за участие е училищните екипи да са мотивирани и да търсят училищна промяна, която поставя учениците в центъра на обучителния процес.

  Преди крайния срок, на 25 март (четвъртък), предстои и специално онлайн събитие, където директорите и представители на училищата могат да зададат свободно своите въпроси за програмата, обученията или да научат повече от участници от първия випуск на програмата. Уебинарът ще се проведе от 17:00 в zoom и изисква само предварителна регистрация.

  КАКВО ВКЛЮЧВА ПРОГРАМАТА

  Програма „Училища за пример“ е двугодишна и се състои от две неразделни части: курс „Лидерство в училище“ и допълнителни курсове по избор на училището, свързани с различни методи на преподаване. Всеки курс включва работа по конкретен училищен проект, надграждащи обучения и менторска подкрепа. Програмата е наследник на успешната Академия за лидери в образованието на Фондация „Америка за България“ и стъпва върху натрупания през годините опит в обученията на екипа на „Заедно в час“.

  Участието в обученията и менторската подкрепа са безплатни за училищните екипи.

  Пилотното издание на програмата започна през миналата година с 26 училища от 15 области на страната с разнообразен профил и контекст. Заради пандемията всички обучения до момента се провеждаха в онлайн форма. В първия випуск са и две варненски училища – ОУ “Йордан Йовков” и VII СУ “Найден Геров”.

  ОБУЧИТЕЛИТЕ И МЕНТОРИТЕ

  Освен обучения за лидерските екипи училищата преминават още през менторска подкрепа, която се осъществява от опитни учители, директори и образователни експерти. Менторите посещават училищата и им помагат при изпълнението на заложените цели по време на цялата програма. Всички те са възпитаници на програма „Нов път в преподаването“ на „Заедно в час“ и “Академия за лидери в образованието” с опит в обучението на учители.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg