• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Нова дата за “Човекът от Ла Манча” във Варна
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Билети се презаверяват на касата на ТМПЦ на площад Независимост

  Дългоочакваният спектакъл “Човекът от Ла Манча”, който бе отменен на 26 март във Варна заради усложнената епидемиологична обстановка, ще бъде представен на 20 май. Това съобщиха от Театрално-музикалния продуцентски център в морския град. Всички закупени билети за първата дата на представлението може да бъдат презверени на касата на ТМПЦ на площад Независимост.

  На 20 май хитовият спектакъл с участието на Орлин Горанов и Мариян Бачев ще бъде игран в зала 1 на Фестивалния и конгресен център във Варна.

  Тези, които все още на са закупили билети за премиерното заглавие на Държавна опера Варна могат да го направят на касите на ТМПЦ – Варна или на Фестивален и конгресен център, както и онлайн.

  Романът “Дон Кихот” е определен за “най-великата книга на всички времена” от Нобеловия институт. Приключенията на Рицаря на печалния образ, неговият верен оръженосец Санчо Панса и неговата Дама на сърцето Дулсинея Тобоска вдъхновяват автори, драматурзи, композитори, хореографи, век след век. Опитите, романът да бъде интерпретиран на сцена, винаги са били белязани от трудността да се събере обемът на произведението в рамките на един спектакъл.

  Блестящата идея на Дейл Васерман да представи книгата чрез история за нейния автор, Мигел де Сервантес дава възможност да се включи най- главното от романа, без опит да се преразкажат повече от 1000-те страници на епоса. Тъкмо тази идея е заложена през 1965 г. в легендарния мюзикъл “Човекът от Ла Манча”. Продукцията започва в Ню Йорк, но далеч от Бродуей. Театърът се намира на 40 пресечки, южно от театралното сърце на града. Самата му сцена е особено специфична – с формата на трапец и публиката е разположена от три страни, няма оркестрина за музикантите, затова и оркестърът е ситуиран от двете страни на сцената. Рецензиите след премиерата са смесени. Някои критици намират произведението за прекалено сантиментално. Като че ли, този мюзикъл изглежда невъзможен. Но зрителите не мислят така. Рекламата от уста на уста вече работи. Разплаканите хора на финала на спектакъла са докоснати в сърцата си от идеализма на Дон Кихот и неговият отказ да се предаде на цинизма и реалността. Публиката става все повече и и повече, много зрители посещават по няколко пъти спектакъла. Две години по-късно, през 1967-ма, мюзикълът вече се играе там, където заслужава – на Бродуей.

  Със своята музика, вдъхновена от фламенкото, с идеята на авторите за театър в театъра, с режисьорския подход да се заложи на импровизационното начало с минимално използване на реквизит и костюми, “Човекът от Ла Манча” не звучи и не прилича на нито един Бродуейски спектакъл. Оттук нататък съдбата на мюзикъла се родее с тази на романа – съдбата на световна слава. „Човекът от Ла Манча“ е удостоен с 10 награди “Тони”, а бродуейската версия се играе 2 328 пъти след премиерата. Мюзикълът е преведен е на много езици, сред които немски, шведски, иврит, финландски, суахили, унгарски, японски, исландски, сиамски, словенски, украински, узбекистански, урду.

  Песните от мюзикъла стават хитове в “Билборд” и се изпълняват самостоятелно от звезди като: Елвис Пресли, Франк Синатра, Даяна Рос, Пласидо Доминго (той самият играе Дон Кихот в една от продукциите), Шер. Филмовата версия с участието на София Лорен и Питър О’Тул, продуцирана от Карло Понти, излиза на екран през 1973 г. Мюзикълът е поставен още 4 пъти на Бродуей. Статистиката изчислява: от 1967 г. досега “Човекът от Ла Манча” има между 12 000 и 18 000 продукции по целия свят.

  Сега и Варна става част от “невъзможния мюзикъл” за свободата, която се намира на върха на рицарското копие. За да разберем с кристална яснота, че Дон Кихот не се бори с лудостта, а с реалността. А да се бориш с реалността – това е истинското рицарство“, отбелязва режисьорът Борис Панкин.

   

   

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg