• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Красен Кралев и Красимир Вълчев разговаряха с учители и университетски преподаватели
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Снимка:Емил Кьостабеков

  По покана на Красен Кралев министърът на образованието и науката Красимир Вълчев гостува днес в Русе. Двамата участваха в среща-разговор с експерти и педагози от сферата на образованието, като кръглата маса бе организирана в Канев център и премина при спазването на въведените допълнителни противоепидемични мерки.

  Красен Кралев направи преглед на спортната инфраструктура през последните години и се ангажира всяка година да бъдат правени по нови 25 салона и във всяко училище да има спортна площадка или игрище по различен вид спорт.

  “Ще продължим да работим съвместно с МОН за по-доброто физическо възпитание и спорт в училищата. Благодаря на министър Вълчев за работата в екип. Надявам се в следващия мандат заедно да направим още повече за българските деца”, каза министър Кралев.

  “За нас образованието е стратегически и национален приоритет. Изпълняваме си обещанията за достойни възнаграждения на учителите. Ще затвърдим водената от нас политика на увеличаваща се бюджетна подкрепа за сектора. Към 2025 година средната учителска заплата ще е 2500 лева, а за преподавателите във ВУЗ – 2800 лева. Условието е да продължи положителното икономическо развитие, а не да гоним инвеститори с високи данъци, каквито обещания дават опонентите ни“, заяви от своя страна Красимир Вълчев.

  Според него, хората в системата са ключът към по-добро образование. ГЕРБ се ангажира да увеличава възнагражденията в сектора с темп, изпреварващ увеличението на средната заплата за страната. “Ще продължим с усилията за стимулиране и модернизиране на професионалното образование и ще освободим от такси всички деца в предучилищна възраст“, заяви още Вълчев.

  Студентът от Русенски университет Ангел Кънчев и най-младият кандидат за народен представител в страната Георги Кръстев заяви, че е избрал да продължи обучението си в родния град заради инвестициите които държавата прави през последните години в образованието.

  “Русенският университет е един от най-добрите в страната, благодарение на отпуснатите от правителството средства за изграждане на модерни корпуси, строителството на част от които продължава и към днешна дата. Не само в София, но и в страната младите хора имаме достъп до съвременна база, високи технологии и отлични условия за спорт“, каза Кръстев.

  По време на срещата бяха дискутирани и теми, свързани с висшето и средно образование.

  Гости на събитието бяха педагогически специалисти, работещи в сферата на образованието, както и кандидатите за народни представители Алисе Муртезова, Кремена Кръстева, проф. Михаил Илиев.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg