• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Откриха бюст-паметник на Стоян Бъчваров в Драматичния театър във Варна
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Отец Дончо Александров от Храм “Свети Атанасий” отслужи водосвет за здраве и благоденствие

  Бюст-паметник на Стоян Бъчваров бе открит днес, навръх Благовещение, в Драматичния театър във Варна, който носи неговото име. Церемонията беше в ограничен кръг, заради противоепидемичните мерки, които отложиха и честването на 100-годишния юбилей на културната институция в морския град.

  В празния театър актьорите поканиха само театралната легенда Грациела Бъчварова и Явор Пенев, автора на бюст-паметника на патрона Стоян Бъчваров.

  На кратка и вълнуваща церемония двамата свалиха покривалото от скулптурния портрет на Стоян Бъчваров, а Даниела Димова, директор на ТМПЦ Варна и Веселина Михалкова, артистичен директор на ДТ „Стоян Бъчваров“, прерязаха лентата.

   

  Просълзена, Грациела Бъчварова поднесе първите цветя пред бюст-паметника на своя бележит предшественик. Тя благодари на ръководството на театъра за честта да открие скулптурния портрет на Стоян Бъчваров и изрази радостта си, че това става, ако не на рождения ден на театъра, то в същия месец – театралния месец март, в навечерието на Световния ден на театъра и на такъв хубав християнски празник като Благовещение. Пожела здраве, силни постановки и възторжена публика.

  Даниела Димова изтъкна задоволството си, че скулптурният портрет на Стоян Бъчваров е вече факт и след отпадането на ограничителните мерки патронът достойно ще посреща публиката в своя театър. Тя разкри, че бюст-паметникът идва на мястото на предишния, изчезнал преди повече от 32 години при предпоследния ремонт на театъра през 1989 г. За 100-годишния юбилей на Варненския театър Художественият съвет на ТМПЦ, с единодушно решение, възлага проекта за нов бюст-паметник на младия скулптор Явор Пенев и заедно с него избира снимката за отправна точка на творческите му търсения.

  След откриването на скулптурния портрет на Стоян Бъчваров отец Дончо Александров от Храм “Свети Атанасий” отслужи водосвет за здраве и благоденствие и отправи хубави послания към актьорите и всички заети във Варненския театър, който служи на изкуството вече цял век.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg