• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Доц. Кунчев: До момента няма случай на тежко разболели се след имунизация
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  До момента няма случай на тежко разболели се хора след имунизация, коментира за БНТ главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. В подкрепа на думите си той се аргументира със случая в старческия дом в Добричко.

  „Там заразата беше вкарана от персонал, който отказа да се ваксинира. Хора, които бяха имунизирани, станаха положителни, част от тях развиха някакви симптоми, не много тежки, бяха приети 6 души и никой от тях имунизираните не се наложи да остане на болнично лечение. Всички останаха по-скоро за наблюдение, останаха хора, които нямаха имунизация, те са отказали, нямаме до момента случай на имунизиран с тежко прекарване, камо ли пък починал”, подчерта доц. Кунчев.

  По думите му всички ваксини, които пристигнат в България, се употребява в рамките на 3-4 дни.

  „Организацията е смазана, така че след кацането на самолета или след пристигането на тир-а с ваксините, в рамките дори на полунощ – 1:00 – 2:00 часа, колите на РЗИ-тата са тук“, изтъкна доц. Кунчев и допълни, че още на следващия ден хората се ваксинират с получените ваксини.

  Освен това постепенно започват да растат и количествата на пристигащите ваксини на „Пфайзер” и „Модерна”, както и на „АстраЗенека”.

  „Ако има достатъчно доставки, още в началото на следващия месец ние ще достигнем половин милион ваксинирани”, прогнозира доц. Кунчев. Той апелира хората да не се страхуват да се ваксинират, „след като вече имаме мнението на експертите и на регулаторния орган, и на националния”.

  Главният здравен инспектор е категоричен, че независимо от натиска на третата вълна на епидемията у нас няма причини да се отлага денят на изборите.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg