• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Какви са трудовите ни права ако работим от вкъщи?
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  ЕС подготвя директива: Работещият няма да носи отговорност, ако не реагира на дадена задача извън работното си време

  „В момент на пандемия и работа от вкъщи, процесът по контролиране е по-скоро на работещия. Много фирми имат изградени много добри практики за следенето на този процес. Всеки с интернет може да бъде достъпен за свой колега, работодател и клиент. Задачи могат да му бъдат поставяни и след работно време”. Това заяви в ефира на Нова телевизия експертът по трудово право към КНСБ Тодор Капитанов.

  Той добавя, че в много фирми в Германия ограничават достъпа на служителите си след работно време и те няма как да бъдат натоварени с допълнителни задачи.

  По неговите думи в ЕС се подготвя директива, която гласи, че работещият няма да носи наказание или друга отговорност, ако не реагира на дадена задача извън работното си време.

  “Болничният се констатира от лекарите. Това не зависи само от желанието на човека. COVID-обстановката дава няколко допълнителни неща за работодателя и работника. Работодателят може да изпрати в отпуск всеки един и той няма право да откаже. Работникът също има право да поиска почивка, без да може да им бъде отказано, ако отговаря на определени условия.

   

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg