• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  “Маркет Линкс”: Запазва се дистанцията между основните политически играчи
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Седмица преди парламентарните избори дистанцията между основните политически играчи се запазва, показва проучване на „Маркет линкс“, съобщава bTV. На първо и второ място са ГЕРБ и БСП, а партия „Има такъв народ“ – на трето. Другите две формации, които влизат в парламента са ДПС и „Демократична България“. ВМРО и „Изправи се! Мутри вън!“ са на ръба според данните, обработени от „Маркет линкс“. Допитването е осъществено от 18 до 25 март в страната чрез пряко интервю или анкета онлайн сред 1026 лица над 18 г.

  Протестният вот, обаче, може да обърне предварителните нагласи, смятат от агенцията. Нейни представители коментираха, че той е неустойчив и може да повиши резултатите на извънпарламентарните опозиционни сили.

  Социологът Добромир Живков поясни пред bTV, че и  епидемичната обстановка може да повлияе на резултата от вота. По думите му около 30% от анкетираните смятат, че изборите трябва да бъдат отложени. Близо половината от запитаните обаче мислят, че те трябва да се проведат въпреки ръста на заболеваемост у нас.

  „Няма партийна окраска по отношение на това дали изборите трябва да бъдат отложени. Епидемията ще окаже влияние върху изборите и това ще доведе до по-ниска избирателна активност“, допълни Живков. Първа индикация според него в тази посока е и фактът, че намалява процентът на хората, които са изразили категорично намерение да упражнят правото си на вот. При предишното допитване по темата 51% от анкетираните са посочили, че ще гласуват, сега – 46%. Разликата се равнява на около 350 хил. души.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg