• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Законът за задължителните маски в Испания ще бъде преразгледан
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit


  Балеарските острови няма да карат туристите да правят слънчеви бани на плажа с маски

  Законът за задължителното носене на маски на закрити и открити пространства ще бъде преразгледан, обяви министърът на здравеопазването Каролина Дариас, предават испанските медии. На Междутериториалния съвет по здравеопазване представителят на Балеарските острови е декларирал, че разпоредбите му няма да се спазват.

  Законът изисква задължителното носене на маски на открити пространства, включително на плажове, яхти и басейни. Той влезе в сила преди ден, но няколко от автономните испански региони възразиха остро и поискаха преразглеждането му.

  Балеарските острови излязоха с официална позиция, в която заявяват, че няма да карат туристите да правят слънчеви бани на плажа с маски и ще продължат да спазват договорените през ноември мерки за безопасност.

  Регионалният здравен министър Патриша Гомес аргументира решението с това, че през последните 24 часа на Балеарските острови са регистрирани само 41 нови случаи на коронавирус, няма починали, а броят на пациентите в интензивни отделения е 19. Заради тези показатели тя настоява, че ограничителните мерки не бива да са същите като в останалите части на страната.

  Канарските острови и още няколко крайбрежни територии се присъединиха към тази позиция. Това принуди министъра на здравеопазването Каролина Дариас да обещае, че указът ще бъде преразгледан. Аргументът е, че е минало твърде много време от приемането до влизането му в сила и през този период епидемиологичната обстановка в страната се е променила. Дариас уточни, че на следващото заседание на Междутериториалния съвет на 7 април централното правителство ще запознае регионалните с новите технически промени.

  Дотогава законът трябва да се спазва от всички над 6-годишна възраст, с изключение на хората с доказани дихателни проблеми и инвалиди, които не могат сами да си поставят маската.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg