• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Днес избираме нов парламент
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Днес избираме нов парламент.В надпреварата за народни представители в 45-тото Народно събрание се включват 6895 кандидати, издигнати от 30 партии и коалициите. Според предварителни списъци право на глас имат 6 732 316 души.Секциите, в които ще гласуваме в неделя, са малко под 12 хиляди, като в почти 9400 от тях ще можем на заявим вота си машинно. Разкрити са  секции в COVID отделенията в болниците в страната. 409 са подвижните секции за гласуване на хора с увреждания.

  Пет социологически агенции ще работят по изготвянето на екзитпол – Сова 5, Алфа Рисърч, Галъп Интернешънъл Болкан, Тренд и Mаркет Линкс. Изборите ще бъдат наблюдавани от  28 организации .

  Изградено междуведомствено звено от прокуратурата на Република България, МВР и ДАНС за противодействие на престъпленията и нарушенията, свързани с изборния процес, касаещ купуването и продаването на гласове и защита на политическите права на гражданите.

  Общо 465 ще са секциите зад граница.Общият брой на избирателните секции, които се образуват в една държава, която не е членка на Европейския съюз, не може да надвишава 35 секции. Така най-много са разкритите секции в Германия – 69.

  Съгласията за организиране на изборите, които Министерството на външните работи получи от съответните страни, бяха дадени с ангажимента стриктно да бъдат спазвани здравните протоколи и противоепидемичните мерки срещу коронавируса във всяка държава.

  Първи започнаха да гласуват сънародниците ни в Окланд и Крайстчърч в Нова Зеландия. Там изборните секции отвориха в 21:00 часа българско време на 3 април 2021 г. Последни ще затворят изборните секции в американските щати Калифорния, Аризона и Невада, където изборният ден приключва в 6:00 часа българско време на 5 април 2021 г., съобщиха от МВнР.

   

   

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg