• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  ЦИК: Към момента няма жалби и сигнали
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Снимка:Кадър БНТ

  „До този момент няма жалби и сигнали и във вчерашния ден също не е имало сериозни такива“, заяви по време на брифинг говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Таня Цанева.

  „В днешния ден общо секциите в страната са 12 630, от които имаме подвижни избирателни комисии 283. В болниците имаме 199 секции, за карантинирани – 46, и 12 секционни избирателни комисии в местата за задържане“, каза тя.

  Тя поясни, че вчера е имало известни затруднения при доставката на машини от областните центрове до съответните общини и СИК-овете, но още снощни в късните часове всички машини бяха вече ситуирани и намиращи се в секциите за гласуване.

  „Като изключим това, че през вчерашния ден при инсталирането на машините, около 10 машини не са били технически в добро състояние. Надяваме се в изборния ден да нямаме проблеми“, добави Цанева. Тя обясни, че когато една машина се повреди, ЦИК е приела становище, че машината нито ще се ремонтира, нито ще се подменя, ще продължи хартиено гласуване, а гласовете от машината се отчитат към края на изборния ден.

  Цанева заяви, че не се знае колко гласоподаватели са карантинирани, тази информация може да се получи от местните РЗИ, но тя непрекъснато се променя. По думите й, няма проблеми с попълването на състава на СИК и подвижните СИК.

  Декларацията за негласуване на друго място, която се попълва от нашите съграждани в чужбина, по закон се попълва пред СИК. В момента, заради пандемията, вероятно има случаи, попълването на декларацията да може да става и по-далеч от състава на комисията, допълни Таня Цанева.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg