• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Проф. Киров: При този „шарен парламент” е възможно да се сформира правителство
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка:Кадър БНТ

  И при този „шарен парламент” е възможно да се сформира правителство, коментира за Нова тв бившият конституционен съдия проф. Пламен Киров. Той разясни, че ЦИК трябва да обяви в Държавен вестник избраните 240 народни представители, след което президентът определя датата на първото заседание на парламента.

  „Държавният глава свиква първото заседание на новоизбраното Народно събрание в едномесечен срок след датата на изборите”, уточни проф. Киров като подчерта, че на първото заседание на парламента се конституират и парламентарните групи.

  „На първото заседание Министерският съвет подава оставка и министрите излизат в оставка, но продължават да изпълняват функциите си”, изтъкна бившият конституционен съдия.

  Относно връчването на мандата той посочи, че мандатът може да бъде върнат веднага. „Буквално в разговор с президента се връща мандатът и се преминава към следващата по численост група. В рамките на седем дни лицето трябва да предложи състав и структура на Министерския съвет”, допълни професорът.

  Киров посочи, че Конституцията се изменя трудно при толкова шарен парламент. „Трябва да се стига до някакъв консенсус. Когато се променя основният закон, въпросът с мнозинствата стои доста сложно”, посочи проф. Киров.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg