• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Героите на нашето време: Минута мълчание в памет на медиците, загубили битката с Covid-19 (снимки)
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  През тази година всички наши колеги показаха какво значи да бъдеш на висотата и морала на професията, каза проф. Мутафчийски

  С минута мълчание и вой на сирени ръководството и служители на Военномедицинска академия отдадоха почит към медицинските работници, загубили битката с COVID-19.

  През последната пандемична година, за съжаление, загубихме над 120 медици. Замислих се, докато отдавахме почит пред Паметника на загиналите медицински чинове, че загиналите по време на войните през годините медицински чинове са 142. А сега, само за една година, загинаха над 120. Това е изключително разтърсващо за мен и всички останали представители на нашата гилдия,  заяви началникът на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS.

  През тази година всички наши колеги показаха какво значи да бъдеш на висотата и морала на професията. Те наистина са героите на нашето време. Те не се отказаха нито за миг да се грижат за своите пациенти, пренебрегнаха всякакви опасности, пренебрегнаха своите семейства, само и само да спасяват човешки животи, дори и с риска да загубят своя. Поклон пред паметта им. Дълбок поклон и пред хилядите наши колеги, които и в момента са на работното си място и помагат на нуждаещите се, подчерта още началникът на ВМА.

  По-късно той отличи екипите на Първа и Втора клиники по инфекциозни болести по повод Световния ден на здравето и професионален празник на здравния работник!

  Реших, че в днешния ден хората, с които задължително трябва да се срещна сте именно вие. Повече от година вие работите с тези тежки облекла, които сами по себе си са истинско предизвикателство. През това време вие дадохте надежда на толкова много хора и спасихте толкова много хора. Облечени така, едва дишате, но давате сила и надежда в борбата със заболяването, обърна се проф. Мутафчийски към инфекциозните екипи.

  Той подчерта, че въпреки тежките условия, медиците са се отнесли истински самарянски и подчерта отношението им към болните: Всички, които са изписани оттук, носят в сърцата си вашата усмивка, без да я виждат, но виждат очите ви. Благодаря ви за всички усилия, които влагате в тази борба – борба, която не ви уплаши, коятоне уплаши и всички колеги от останалите клиники, които сега също лекуват пациенти с COVID-19. Но вие си оставате първите. Изключително сме горди с вас и ви благодаря сърдечно.

   

   

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg