• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Как влияе COVID-19 на пациентите с ревматологични заболявания?
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Проучването ще се осъществи чрез попълване на анонимна анкета

  Проф. д-р Анастас Баталов, водещ специалист по Вътрешни болести и Ревматология, Ръководител Клиника по Ревматология към УМБАЛ „Каспела“ и Ръководител Катедра в МУ-Пловдив, стартира национален проект за мащабно проучване за влиянието на COVID- 19 при пациенти с ревматологични заболявания. Проектът се осъществява с подкрепата и на Българската асоциация за мускулно-скелетен ултразвук и пациентски организации. Проучването ще се осъществи чрез попълване на анонимна анкета от пациенти с ревматологични заболявания.

  Може да попълните анкетата от компютър или мобилно устройство тук.

  Изследването има за цел да оцени влиянието на COVID-19 инфекцията при пациенти с ревматологични заболявания, в условията на пандемия. Основните задачи са проучване влиянието на COVID-19 инфекцията по отношение на качеството на живот, достъпът до специализирана ревматологична помощ, промяна в клиничната картина и промяна в лечението.

  „Искаме да изучим и да съберем обстойни данни от реалната клинична практика как пациенти с ревматологични заболявания прекарват инфекцията, как се отразява тя на тяхното основно заболяване, как се променя клиничната картина, какви оплаквания имат и има ли промяна в режима на приеманите лекарства. Имаме доста амбициозни задачи, които сме поставили. Те са свързани с факта, че ревматологичните заболявания и последната фаза на COVID-19 инфекцията, т.н цитокинова буря, протичат по сходен начин. В организма се намират сходни високи нива на цитокини, които са общи и за двете заболявания, което е интересно за нашата клинична практика и за справянето с ревматологичните заболявания при нашите пациенти при тази ситуация. Също така е ясно, че пациенти с ревматологичните заболявания в по-голямата си част са имуносупресирани вследствие на тяхното основно лечение и за нас е важно да знаем как на фона на тази имуносупресивна терапия те изграждат имунитет спрямо COVID-19 инфекцията, независимо след преболедуване или след поставяне на ваксина. Връзката на заболяванията, медикаментозната терапия, COVID-19 инфекцията е важна за нас. Допълнително си поставяме задачи да оценим достъпа на нашите пациенти по време на пандемията до адекватна ревматологична помощ и евентуално възможността за използване наа телемедицина в периодите на локдаун.“, обяснява проф. Баталов.

   

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg