• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Българин изпревари Ким Кардашиян в списъка на милиардерите
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Влад Тенев тръгва от Варна за САЩ преди 27 години

  Влад Тенев е първият българин в списъка на „Форбс” за най-богатите хора в света като се нареди на 2329 място с нетно състояние от 1 млрд. долара.

  Създателят на платформата за търговия с акции без комисионни Robinhood Влад Тенев попадна в 35-тото издание на класацията като се нарежда с 28 места преди американската риалити звезда Ким Кардашиян в списъка на милиардерите.

  31-годишният предприемач е тръгнал, когато е бил на 4 години, от Варна за САЩ. Той израства във Вирджиния, като през 2004 г. заминава да учи в Станфорд.

  Израснал е в семейството на двама академично ориентирани родители, като и двамата работят в Световната банка, пише “Форбс”. От малък Влад Тенев проявява интерес към математиката и науката.

  През 2009 г. Тенев и партньорът му Байджу Бат създават първия си стартъп, носещ името Сhrоnоѕ Rеѕеаrсh, който предлага инструменти за хедж-фондове и банки за изграждане на автоматизирани стратегии за търговия. През 2013г. двамата основават Robinhood – платформата за търговия с акции без комисионна. Тя се превръща в истинска мания сред младите американци с малък или никакъв опит в търговията с ценни книжа. През миналата година платформата достигна пазарна оценка от 11.2 млрд. долара.

   

   

   

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg