• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Около 40 000 сватби отложиха заради коронавируса в Сърбия
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Младоженците планират, но не знаят дали мерките ще позволят да проведат тържествата си

  Около 40 000 двойки в Сърбия са отложили сватбите си заради ситуацията с коронавируса, а близо половината от тях изчакват този важен за тях ден от миналата година, съобщи за Танюг представителят на Асоциацията на организаторите на събития Никола Янкович, цитиран от БТА и Нова телевизия.

  Той изрази надежда, че скоро може да се очаква подобряване на ситуацията за младоженците и служителите от сектора.

  Янкович каза, че от планираните 25 000 сватби за миналата година около 5 000 са организирани със съответните сватбени празненства, а останалите са отложени за тази година. При същото търсене и през 2021 г. може да се каже, че на изчакване има потенциални 25 до 40 хиляди сватби, смята Янкович.

  По данни на организаторите на събития в Белград има планирани от 8 500 до 10 000 сватби. Всички тези младоженци и близките им се надяват, планират, търсят места, но не знаят дали обстоятелствата ще позволят да организират сватбеното си тържество. Това е голям проблем и за организаторите, казва Янкович, като добавя, че цялата тази индустрия има немалък принос в икономиката, например с огромното количеството храна и напитки, които се консумират на сватбите, и със значителните суми пари, които младоженците получават като подарък и после харчат в Сърбия.

  „Имаме и запитвания от Централна Европа дали може с чартърен полет да доведат 220 гости да се ваксинират тук и да се организира сватба”, посочва представителят на асоциацията.

  Той очаква скоро да бъде реализиран модел, приет на 24 февруари в сътрудничество с Института за обществено здраве, включващ правилата, при които може да се организират сватби в условията на пандемия. Той казва, че правителството трябва само да определи дата за влизане в сила на този документ, която ще влее надежда не само на младоженците, но и на всички организатори, декоратори, цветари, фотографи и други участници в сватбените тържества.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg