• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  ЦИК обяви официално новите депутати (видео)
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка:Кадър Фейсбук видео

  На заключителна пресконференция след изборите ЦИК обяви окончателния състав на 45-тото Народно събрание след проведения вот на 4-ти април.Окончателно  стана ясно и какво е разпределението на мандатите в парламента.

  Коалицията ГЕРБ – СДС е със 75 мандата, „Има такъв народ“ с 51, а БСП с 43-ма депутати, ДПС с 30, „Демократична България“ с 27, а „Изправи се! Мутри вън!“ с 14.

  „Ние изпълнихме нашите правомощия и задължения съгласно Изборния кодекс. Това нямаше да бъде възможно без усърдната работа не само на членовете на ЦИК, но и на всички членове на РИК и техните сътрудници, както членовете на СИК, които поеха най голямата тежест, с оглед обстановката в страната“. Това заяви в началото на пресконференцията председателят на ЦИК Александър Андреев, цитиран в БНТ. Той обясни, че сега има две основни задачи пред ЦИК – да бъде изготвен бюлетин и да бъде направен анализ на изборите.

  400 сигнали и жалби са подадени в изборния ден, съобщи говорителят Димитър Димитров.

  „Имало е много затруднения особено при гласуването в чужбина, където като никога досега е имало толкова много секции. Има секции с по 1800 гласували, където на предходни избори се е считало за максималното възможно число“, обясни Димитров.

  Голяма част от жалбите и сигналите са за проблеми с машинното гласуване, най-вече във Велико Търново, съобщиха още от ЦИК.

  Тепърва ще бъде направен анализ и изводи, допълниха от Комисията.

   

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg