• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Форум за приложение на изкуствения интелект в различните обществени сфери ще се проведе във Варна
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Икономически университет – Варна организира дискусионен форум на тема „Приложение на изкуствения интелект в различните обществени сфери – перспективи и рискове“ с участието на Емил Радев – член на Европейския парламент. Събитието ще се проведе онлайн на 15.04.2021 г.  от 10.30 ч. и ще се излъчи на живо в университетския YouTube канал: на този адрес.. То е част от програмата на Седмицата на правото в Икономически университет – Варна, организирана за шеста поредна година от катедра „Правни науки“. По време на форума г-н Радев ще запознае участниците с различните сфери на прилагане на изкуствения интелект, правните и етични предизвикателства в тази област, както и работата на европейските институции за създаването на правна рамка за регулиране на процесите в ЕС.

  Изкуственият интелект безспорно се превърна в област от стратегическо значение и ключов двигател на икономическото развитие. Той може да донесе решения и огромни ползи за обществото, като се започне от автономни устройства, продукти и услуги, улесняващи бита ни, и се стигне до по-добро здравеопазване, по-удобен транспорт, по-устойчиво земеделие. С напредъка на технологиите обаче изникват и много въпроси за социално-икономическия ефект, въпроси от правно и етично естество.

  В момента на ниво Европейски съюз тече усилена работа по подготовка на законодателство в областта на изкуствения интелект. То трябва да отговори на нуждите на гражданите и бизнеса чрез подходящ, ефективен, прозрачен и съгласуван регулаторен подход, който да гарантира икономически растеж, но и зачитане на европейските ценности, принципи и културни предпочитания, както и високите стандарти за поверителността, защитата на данните и правилата за противодействие на дискриминацията.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg