• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Проф. Ангелов : Справяме се с третата вълна на COVID-19, мерките дадоха резултат
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  „Справяме се и с третата вълна на COVID-19, което означава, че мерките бяха навременни, пълноценни и дадоха резултат. Здравната ни система издържа, въпреки големия натиск. За съжаление, продължаваме да губим човешки животи. Като лекари не помним броя на излекуваните, а само тези, които сме загубили.“ Това каза министърът на здравеопазването в оставка проф. Костадин Ангелов по време на брифинг в МС.

  „Тенденцията за намаляване на хоспитализирането е трайна. Очакваме след няколко седмици да се усети трайно намалението на броя на хоспитализираните“, допълни той.

  По думите му сме обърнали тенденция за излекувани и потвърдени нови случаи. Излекуваните са повече с над 3 хил. души от новите заразени, данни за последната седмица.

  „Намалява заетостта на леглата в болниците.

  67% са заети легла за пациенти без усложнения, същата е заетостта на леглата в интензивните структури“, допълни Ангелов.

  Той коментира разпускането на НОЩ. Ангелов обясни, че това е абсолютно логично решение.

  „Да не се опитват политиците да правят политика с това.

  Здравеопазването не може да е боксова круша, върху която да загряват новопоявили се политици.

  Нека бъдем максимално нормални, поне в тази сфера. Логично е НОЩ да се разформирова, защото той е надиституционална структура, която координира държавни органи. Съвсем логично е следващият премиер да създаде такъв консултативен орган. Брифингите продължават“, каза той.

  Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев даде информация за това къде се намираме в статистиката на ЕС и Балканите.

  България е на 11-то място в ЕС по брой заболели на 14-дневна база, на 4-то място на Балканите. По отношение на смъртността сме на 2-ро място в ЕС, на Балканите също заемаме 2-ро място, съобщи Кунчев.

  В Европа огънят е в Полша, Унгария, Швеция и др., добави Кунчев.

  С най-висока заболеваемост у нас са София град, Варна, Русе, Перник, София-област и Бургас. Най-ниска е заболеваемостта в във Видин, Разград, Кърджали, Пазарджик и Габрово, съобщи Кунчев.

  324 090 дози от ваксината на „Пфайзер/Бионтех” ще получим за април, това ще позволи да правим по 20 000 дози на ден.

  През май ще получим 1 505 790 дози от „Пфайзер”. През юни ще получим 1 645 000 дози на „Пфайзер”.

  Реалистичен сценарий за колективен имунитет е краят на юли, песимистичен сценарий е краят на август, добави Ангелов.

  Проф. д-р Красимир Гигов съобщи, че общият брой на ваксинираните към момента е 620 075 души, с втора доза са 120 371, вчера са ваксинирани около 15 000 души.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg