• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Здравните власти наблюдават български щам на коронавируса
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  В понеделник ще дадем отговор на всички българи, които са ваксинирани с първа игла на АстраЗенека, обяви проф. Ангелов

  Здравните власти наблюдават български щам на коронавируса. Той е открит при две жени в Северна България. Това обясни проф. Тодор Кантарджиев, директор на НЦЗПБ по време на брифинга на здравните власти в Министерския съвет.

  „Миналата седмица се получиха данни от град в Северна България за 2 жени – едната на 60 години, другата – на 65 г. с британския вариант. Но наблюдавахме мутация, която е в началото на спайк протеина. Говорим за български щам“, обясни проф. Кантарджиев.

  Засега това е щам под внимание. Здравните власти не очакват, той да доведе до това, да се търси нова ваксина.

  „Трябва да дефинираме две много важни понятия. Има една група от новопоявили се варианти на притеснение: това са варианти, които притесняват световните здравни власти. Това е квалификация на Центъра по контрол на заболяванията в Стокхолм. Такива са британският, бразилският, южноафриканският и нигерийският вариант“, заяви още директорът на Националния център по заразни и паразитни болести.

  При някои от тези нови варианти има много малко разпространение, но други като британският ни заляха и вече са повече от 99% в нашата страна. При тях има някои промени, които променят щама, променят неговата проява като заболяване, променя се възрастта на засегнатите, променят се някои елементи от клиничната картина. Това са щамовете, будещи притеснение, обясни той.

  Втората група варианти са в процес на изследване – като френския. И чешкият, и румънският щам са варианти, които се квалифицират също като такива в процес на изследване. Те не променят влиянието на ваксините и тестовете, допълни проф. Кантарджиев.

  Той разказа, че във Франция в една болница, която работи с метод за генетично доказване чрез PCR, седем много възрастни и много тежко болни пациенти не са могли да бъдат диагностицирани с COVID.

  „PCR технологията не можа да ги докаже. Просто мутацията беше станала в регион, където PCR тестът на тази болница не го доказва“, посочи проф. Кантарджиев.

  В момента не се дават данни за развитието на този вариант, който е в категорията за изследване. Данните от Франция сочат, че много рядко този вариант се среща в областта, където е засечен за първи път.

  „И румънският, и чешкият вариант бяха съобщения на Туитър, не бяха съобщения на авторитетна институция. Просто някой искаше да създаде голям интерес около името си. И двата варианта са щамове, които се класифицират от Центъра по контрол на заболяванията като щамове на проучване“, заяви проф. Кантарджиев.

  „Румънският защо ни притесни?Тъй като описаната от колегата ни в Румъния мутация беше на 484 място, водеше до замяна на аминокиселини, които са доста различни в своето електростатично натоварване, което може да измени молекулата на спайк протеина, да промени вируса, така че по-малко да му действат ваксините, по-малко да се доказва с генетични методи. Оказа се, че такова нещо няма“, подчерта той.

  Няма щамове, които да не се влияят от ваксините, категоричен бе проф.Кантарджиев.

  При южноафриканския и нигерийския щам действието е по-слабо, обяви шефът на Националния център за заразни и паразитни болести.

  Директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов съобщи, че в Европа продължават проучванията на връзка между тромбозите и ваксините на АстраЗенека и Джонсън и Джонсън, и резултат се очаква в края на другата седмица.

  Проф. Костадин Ангелов обяви, че в понеделник с доц. Ангел Кунчев и ваксинационния щаб ще дадат брифинг, по време на който ще се разгледат становищата от експертните съвети във връзка с АстраЗенека.

  „Ще дадем отговор на всички българи, които са ваксинирани с първа игла на АстраЗенека, както обещахме. Преди да е настъпила датата за тяхното ваксиниране, ще получат указания. Предварителните мнения, които мога да обобща е, че всички експертни съвети съветват да се прилагат и вторите игли на АстраЗенека, но ще обсъдим абсолютно всичко в понеделник и ще имаме окончателно становище“, заяви проф. Костадин Ангелов.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg