• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Международна изложба „Българската азбука и нейното разпространение по света“ открива Историческият парк на 1 май
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Началото ще бъде дадено по стар български обичай – с хляб и сол, и изпълнение на оркестър 101 каба гайди

  Картини на художници от 20 държави ще бъдат изложени от 01.05. до 31.05.2021 година в Историческия парк край Варна. Изложбата конкурс за историческа живопис се организира за втора поредна година, като темата на тазгодишното издание е „Българската азбука и нейното разпространение по света“, информират организаторите.

  Популяризирайки жанра историческа живопис, както и историята на България, организаторът цели да бъдат подпомогнати художниците, намиращи вдъхновение в тази сферата.

  Участие в конкурса за заявили творци от Бьлгария, Армения, Франция, Русия, Сьрбия, Украйна, Беларус, Босна и Херцеговина, Италия, Испания, Бахамски острови, Германия, Казахстан, Молдова, Нидерландия, Швеция, Дания, Австралия, Великобритания и Румъния.

  Церемонията по официално откриване на изложбата ще започне в 12 часа пред Тракийския дворец. Партньорите и гостите на събитието ще бъдат посрещнати по стар български обичай с хляб и сол и музикално изпълнение на оркестър 101 каба гайди.

  В програмата по откриване на II Международна изложба на историческа живопис ще бъдат представени още тракийски ритуал, демонстрация на бойни умения и средновековни оръжия, майсторски класове и музикални изпълнения.

  Организаторът Исторически Парк се погрижил всеки гост да има възможността да се докосне до историята на Българската азбука, да усети магията от живота, сътворението и ритъма на времето.

  „Изкуство обединява хората“- това е слоганът, под който Исторически парк очаква да посрещне своите гости.

  Исторически парк е най-големият и първият по рода си културно-исторически и развлекателно-образователен парк. Maщабният комплекс предлага интерактивно пътуване до 10 000 години назад във времето. Пресъздава развитието на човешката цивилизация по нашите земи от епохата на халколита и неолита, през славната история на траките и Рим, до разцвета на Първото и Второто българско царство, превръщайки се в абсолютна революция в културно-историческия туризъм и удовлетворявайки нарастващото търсене за исторически забележителности в световен мащаб. В парка ежегодно се организират международни културно-исторически събития.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg