• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  На вниманието на кандидат-студентите за учебната 2022/2023 г. в МУ-Варна
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Във връзка с подготовката и провеждането на кандидатстудентската кампания за учебната 2022/2023 г. в МУ-Варна, са публикувани отговори на най-често задаваните въпроси от страна на кандидат-студентите, които се обучават по новата учебна програма в средните училища на територията на Република България и предстои да получат дипломите си за средно образование през 2022 г.:
  Въпрос 1: Какъв ще бъде форматът на изпитите по биология и химия за специалностите „Медицина“, „Дентална медицина“ и „Фармация“ в МУ-Варна за учебната 2022/2023 г.?
  Отговор: Форматът на изпитите по биология и химия се запазва непроменен.
  Важно е да знаете, че:
            –  Изпитът по биология представлява решаване на комбинация от тестови въпроси. Тестовите въпроси са от сборниците с тестови задачи по биология за 8, 9 и 10 клас, издадени от МУ-Варна съответно през 2014, 2015 и 2016 г. Информация за сборниците можете да откриете тук;
          – Изпитът по химия включва решаване на една задача и тест. Задачата е от Сборника със задачи за кандидатстудентски изпит по химия, издаден от МУ-Варна през 2018 г., определена на изпита чрез лотариен принцип от раздел „Неорганична химия“ или раздел „Органична химия“. Тестът включва въпроси, публикувани в Сборника с тестови въпроси за кандидатстудентски изпит по химия, издаден от МУ-Варна през 2018 г. Информация за сборниците можете да откриете тук.
  Въпрос 2: Кои са темите, учебниците и сборниците за подготовка за изпита по биология за специалностите „Медицина“, „Дентална медицина“ и „Фармация“ за кандидатстващите за учебната 2022/2023 г.?
  Отговор: Информация за програмата с темите за изпита по биология можете да видите тук, а тук можете да се запознаете с учебниците и сборниците за подготовка.
  Важно е да знаете, че:
             –  Сборниците с тестови задачи за подготовка по биология за 8, 9 и 10 клас, издадени от МУ-Варна съответно през 2014, 2015 и 2016 г., остават непроменени за кандидат-студентите за учебната 2022/2023 г.
  Въпрос 3: Кои са темите, учебниците и сборниците за подготовка за изпита по химия за специалностите „Медицина“, „Дентална медицина“ и „Фармация“ за кандидатстващите за учебната 2022/2023 г.?
  Отговор: Информация за програмата за изпита по химия можете да видите тук, а тук можете да се запознаете с учебниците и сборниците за подготовка.
  Важно е да знаете, че:
            –  Сборниците с тестови въпроси и задачи за подготовка по химия, издадени от МУ-Варна през 2018 г., остават непроменени за кандидат-студентите за учебната 2022/2023 г.
  Въпрос 4: Възможно ли е за учебната 2022/2023 г. да се кандидатства с диплома за средно образование, издадена през предходни години или е задължително ученикът да е учил по новата учебна програма?
  Отговор: В МУ-Варна могат да кандидатстват лица, които имат документ за завършено средно образование, осигуряващо им право да се обучават във висшите училища на страната, в която е придобито средното образование, независимо от година му на издаване.
  Важно е да знаете, че:
           –  В дипломата за средно образование на завършилите през предходни години или завършилите в чужбина трябва да бъдат включени балообразуващите оценки за специалността, за която се кандидатства. Когато в дипломата за средно образование няма оценка по учебен предмет, която участва в образуването на състезателния бал, кандидатът може да валидира компетентности по този учебен предмет в съответствие с чл. 166, ал. 5 от Закона за предучилищното образование по реда на Наредба №11 за оценяване на резултатите от обучението на учениците. В този случай при образуването на състезателния бал се включва оценката по чл. 168, ал. 1 от Закона за предучилищното и училищното образование.
  При възникнали допълнителни въпроси, кандидат-студентите могат да пишат на електронната поща на кандидатстудентската кампания на МУ-Варна: ksk@mu-varna.bg.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg