• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Доц.Кунчев:Ще препоръчам нощните заведения да не бъдат отваряни
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  “Ще препоръчам забавяне на разхлабването на мерките, защото избързаме ли с това – неминуемо ще има отражение на заболеваемостта”, категорично заяви той и уточни, че ще препоръча предстоящата стъпка на отваряне на нощните заведения да не бъде предприета.Това заяви пред БНР главният държавен здравен инспектор доцент  д-р Ангел Кунчев.

  “България се движи по ръба на бръснача и то доста успешно”, коментира той и обясни, че високата смъртност е и заради лошия здравен статус на българите – инфаркти, инсулти, затлъстяване и т.н.

  Доц. Ангел Кунчев съобщи, че днес, 18 април, заболеваемостта вече е под 500 на 100 000, изчислено на седмична база.Колективният имунитет е постижим през август, смята той:

  “Проблемът с количествата ваксини е решим до две седмици, но другият проблем ще е с желаещите да се ваксинират, защото по това никога не сме били напред в класациите”.

  Според него е наложително да се разработи и да стартира кампания с точни и ясни послания, за да бъдат добре информирани гражданите за ползите от ваксините.Той определи насочването на процеса на ваксинацията към общопрактикуващите лекари като най-правилния вариант.

  Доцент Кунчев коментира и разформироването на Националния оперативен щаб.

  “Координиращ орган на борбата с Covid-19 трябва да съществува, защото епидемичният процес продължава и трябва да се вземат решения”. Той обясни, че никой не го е питал дали да го включи в щаба, както и никой не го е уведомявал дали НОЩ да бъде закрит:

  “Като експерти ние си вършим работата, а политиците са тези, които трябва да решат кой в какъв формат и с какво участие трябва да действа”.

  По думите му работата на щаба е била да вижда нещата от всички страни и да преценява как да има баланс, за да може с най-малко поражения за икономиката да има и най-малко жертви от Covid-19.

   

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg