• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  От утре са в сила нови мерки за влизане в Словакия
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Страната отменя карантината за ваксинирани или преболедували COVID-19

  От утре на  лицата пристигащи в Словакия  и посетили държави от ЕС, Исландия, Норвегия, Лихтенщайн, Швейцария или Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия през предходните 14 дни, няма да се налага оставане под карантина, ако са ваксинирани срещу COVID-19, в случаите, когато:

  – е направена ваксина mRNA срещу COVID-19 (напр. Moderna, Pfizer/BioNTech), с изминали повече от 14 дни от прилагане на втората доза или
  -имат направена векторна ваксина срещу COVID-19 (напр. AstraZeneca) и са изминали повече от четири седмици от първата доза или
  – в интервала до 180 дни след преболедуване на COVID-19 са ваксинирани и са минали най-малко 14 дни от първата доза или
  – са преболедували COVID-19 и имат потвърждение за това не по-старо от 180 дни на преболедуването.

  Тези обстоятелства се удостоверяват чрез доказателство за преболедуване или чрез ваксинационен сертификат, съобщават от МВнР.

  Остава в сила правилото от 17.02. 2021 г., според което всички пътници, пристигащи в Словашката република от която и да е държава и които не са ваксинирани или не са прекарали болестта, са длъжни да преминават 14-дневна карантина в домашна среда или в специално държавно заведение. Най-рано на осмия ден от поставянето под карантина, същите могат да си направят RT-PCR тест и ако той е отрицателен, карантината се отменя.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg