• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Проф. Пламен Киров: До месец ще стане ясно дали ще има ново правителство
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Ако всеки от субектите действа в рамките на предоставеното му от Конституцията време – 7 дни и консултациите при президента приключат за ден-два или три, около месец ще върви цялата процедура.

  Това каза пред БГНЕС проф. Пламен Киров, ръководител на катедра „Конституционноправни науки“ в Юридическия факултет на Софийския университет.

  Според него консултациите ще преминат бързо.

  „Такава беше заявката на президента. Той ориентира, за да не бъдат изненадани шестте парламентарни групи в парламента, че консултациите ще преминат в рамките на един ден. Разбира се, от консултации всичко може да се очаква, не е ясно как ще тръгнат и може да се наложи и втори, и трети ден. Конституцията не определя някакъв краен срок. Струва ми се, че предвид и на това, което става в парламента – тази ожесточена, не борба, защото ако има такава, то е борба на някакви идеи, на визии и т.н., а заяждане – може да се наложи консултациите да се разтегнат”, заяви професорът, но посочи, че това по-скоро няма да се случи.

  След консултациите се завърта колелото с мандата.

  „Заявката на ГЕРБ е, че те съвсем сериозно ще предложат правителство и няма да върнат проучвателния мандат веднага, след като бъде връчен с указ на президента, и кандидатът на ГЕРБ Даниел Митов ще предложи състав в Народното събрание, което означава, че ще има една парламентарна фаза на обсъждане и на гласуване в парламента”, каза професорът. Той посочи, че нашата Конституция затваря избирането на правителство в парламента. “Ако президентът прави подготвителната част от самата процедура, то същинската процедура се развива в Народното събрание. Там ще има две гласувания – за кандидата за министър-председател, и ако успее и мине кандидатурата, тогава той ще предложи останалата част от състава на правителството, а с министрите анблок ще се премине към повторно гласуване”, каза проф. Киров.

  Той пресметна, че това най-вероятно ще бъде в рамките на седмица.

  „Ако ГЕРБ са готови с проектосъстава на правителството може да стане и бързо, може да стане в рамките на срока, който Конституцията предвижда след връчването на проучвателния мандат, т.е. в 7-дневния срок”, обясни професорът.

  „Може да има правителство още с първия опит, нямам представа, но ми звучи в сферата на фантастиката, при това силно противопоставяне на всички други парламентарни групи срещу политическа партия ГЕРБ. Предстои да видим, всичко става”, каза той.

  Проф. Киров е категоричен, че няма политическа криза от гледна точка на това, че Конституцията дава изход от това положение, нещата са ясни. „Има силно политическо противопоставяне. Това, което се разигра в парламента не е хубаво”, каза той. Проф. Киров предполага, че доста българи, които се интересуват от политика го следят и надали са останали естетически удовлетворени от езика, който се държи и начина, по който се действа в тези първи заседания на 45-ото Народно събрание.

  „В момента ГЕРБ изпиват горчивата чаша, която те предоставиха на останалите парламентарни групи през 2009 г., защото тяхното поведение не беше много по-различно. Не беше толкова остро, но беше по същия начин безапелационно по отношение на онези, които са победени в изборите. Не бива да се подхожда така”, подчерта той.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg