• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Фотоизложба „Андрей Даниел – последните 7 години” открива Градската галерия във Варна на 22 април
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: Стефан Джамбазов

  Експозицията може да бъде разгледана до 16 май

  Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ във Варна представя от 22 април фотоизложбата „Андрей Даниел – последните 7 години”. Една много емоционална среща очаква почитателите на визуалните изкуства. Тя е белязана от непреодолимото усещане за двойна загуба – преди година ни напусна Андрей Даниел, а съвсем наскоро и Стефан Джамбазов. В особения дух на носталгията по срещите с тях ще ни въведе съпругата на Стефан Джамбазов Зелма Алмалех, която сега ще представи във Варна фотопроекта на своя съпруг „Андрей Даниел – последните 7 години“.

  Изкуствоведът Румен Серафимов, уредник и куратор за изложбата в ГХГ – Варна, обогатява идеята на авторите и паралелно с фотоизложбата на Стeфан Джамбазов представя съпътстваща експозиция с подбрани живописни творби на Андрей Даниел от фонда на Варненската галерия и на художествените галерии в Силистра, Добрич, Балчик и Бургас, както и произведения от колекциите на Галерия 8 и на Иван Ненков.

  Снимка: Стефан Джамбазов

  Обръщението към публиката на Джамбазов и Алмалех най-добре изразява тяхната посветеност на спомена за Андрей Даниел в работата им по този проект:

  „Точно преди три години в Градската галерия на Варна открихме голяма изложба – „Андрей Даниел и ученици“. Тя беше по проекта ни на фондация „Въпреки“ – „Учители и ученици в изобразителното изкуство“. Наред с проф. Андрей Даниел, участници в проекта бяха живописците проф. Вихрони Попнеделев, проф. Николай Майсторов и скулпторът проф. Емил Попов. Но няма да скрием, че основната провокация за този проект ни дойде точно от Андрей Даниел и неговата връзка с учениците му. А тези стотина млади художници изпратиха свои работи не само от България, но и от различни точки на света.

  Самият Андрей Даниел имаше в изложбата само една своя картина – „Моят остров“. Тогава не го попитахме защо е избрал нея за своята изложба, а сега вече не можем, след като преди повече от година напусна нашия свят. Но сме сигурни, че Андрей беше щастлив да събере повечето от своите ученици в тази изложба и то точно в галерията във Варна. Защото да бъде там, беше неговото непреклонно желание. Снимка на картината присъства в сегашната фотоизложба и то точно от експонирането ѝ във Варна. Има и други снимки от подреждането на тази експозиция.

  Тази фотоизложба е опит за кратък репортажен разказ с визуални акценти от последните седем години на Андрей Даниел /1952 – 2020/. Имахме щастието да се виждаме по-често по различни поводи в тези последни негови години освен заради приятелството, но и във връзка с нашия сайт и фондация „Въпреки“. Обикновено говорим за първите седем години в живота на един човек. Но тук снимките показват някои моменти от последните седем – също важни и магични от земния му път. В тях за Андрей имаше много положителни емоции-изложби, преподаване в Националната художествена академия в София и филиала в Бургас, но и тежко боледуване. Но той не се предаде на болестта и работеше, и преподаваше до края… И беше щастлив.

  Защото твърдеше и вярваше, че хората на изкуството трябва да синтезират смисъл. „И ако не се научим да измисляме смисъл, да синтезираме за себе си и за околните, за много големи групи хора смисъл, то това съществуване ще бъде по-скоро някакъв вид вегетация.“, беше казал в разговор с нас за сайта ни „въпреки.com“ Андрей Даниел. А аз /Стефан Джамбазов/ имах удоволствието и шанса през тези години да снимам някои събития от живота на художника. Предлагам и вие да се докоснете до тях и дано усетите през изображението неговата емоция и мисъл…

  Няколко седмици, след като написа този текст за фотоизложбата си, Стефан Джамбазов също отлетя от земния ни свят. Работи до последно със силен дух и безкрайна любов към изкуството. Мъжки се бори повече от две години и половина с коварна болест. Въпреки нея, беше щастлив, заедно гледахме напред и обмисляхме нови проекти с обич и преклонение пред изкуството. А аз /Зелма Алмалех/ вярвам, че са сега някъде двамата с Андрей и си говорят за смисъла…“

  Фотоизложбата „Андрей Даниел – последните 7 години“ може да се види от 22 април до 16 май 2021 г. в ГХГ – Варна на ул. „Любен Каравелов“ 1.

   

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg