• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Условна присъда за документна измама получи 21-годишен
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: Pixabay

  Деянието е извършено при условията на продължавано престъпление

  Районен съд – Варна призна за виновен 21-годишен младеж затова, че през периода от 19 декември 2018г. до 2 май 2019г. в град Белослав, чрез използване на неистински документи – пълномощни, получил без правно основание чуждо движимо имущество – козметични продукти, собственост на популярна козметична компания, с намерение да ги присвои. Деянието е извършено при условията на продължавано престъпление.

  От лятото на 2018 г. подсъдимият станал дистрибутор на популярно търговско дружество за търговия с козметика, като работата му се изразявала в събиране на поръчки от клиенти и изпращане на заявките за стоки до дружеството чрез неговия регистриран профил в интернет. Работело се на принципа направените поръчки и издадените фактури да се заплащат в определен срок след получаването на пратките по пощата. Първоначално младежът успял да разпродаде продукти и платил фактури по няколко поръчки, но впоследствие спрял да плаща заявената стока и профилът му бил служебно закрит. Впоследствие разбрал, че може да получава процент при поръчка на продукти от компанията, ако препоръча поне 5 нови лица, които желаят да станат дистрибутори. Той регистрирал няколко човека като дистрибутори и започнал да прави заяви от тяхно име по интернет, без тяхно знание. Получавал поръчките от пощенския клон в Белослав с неистински бланкови пълномощни, попълнени със съответните данни на регистрираните от него общо 7 дистрибутори, като се подписвал като „упълномощител“. Така по измамлив начин през горепосочения период, подсъдимият получил без правно основание козметични продукти на общата стойност за близо 1500 лева.

  21-годишният младеж е с чисто съдебно минало. За извършената документна измама – престъпление по чл. 212, ал.1 от НК, Варненският районен съд му наложи наказание от 1 година и 4 месеца лишаване от свобода. Изтърпяването на наказанието се отлага с изпитателен срок от 3 години. В тежест на подсъдимия са направените по делото разноски.

  Присъдата подлежи на обжалване или протест в 15-дневен срок от днес пред ВОС.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg