• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Варненци ще се състезават и ще събират отпадъци по стълбите към плажа в Галата
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Събитието ще е в сряда – 28 април, между 13:00 и 18:00 часа

  На 28 април стълбите към плаж Галата ще станат терен на нестандартно състезание, в което могат да се включат само тези, които слизайки към плажа събират дребни отпадъци и помогнат за изчистването на терена. Събитието се провежда по повод Международния ден без асансьори 2021 на Международната асоциация по спорт и култура, базирана в Дания.

  Морската столица ще стане част от международната инициатива благодарение на сдружение „Пауър Джъмп“, което от години популяризира различни форми на физическа активност в града ни. Тази година те са решили да обединят две от основните си каузи в едно – стимулиране на физическата активност и облагородяване на градската среда.

  На 28 април (сряда), между 13:00 и 18:00 ч. всеки, който се е регистрирал във формуляра като участник в състезанието, ще има възможност да премери силите си в изкачването за време на не малкия брой стълби. Освен предварителната регистрация, ключово условие за участие е събирането на дребни отпадъци в плик от всеки участник, слизайки по стълбите надолу към началната стартова линия. След показване на събраните дребни отпадъци, участникът ще започне изкачването на стълбите за време, като вземе със себе си и събрания боклук. Организаторите споделят, че към момента вече има регистрирани 26 участници.

  „Основната цел на инициативата е да привлече вниманието към градската среда като възможност за повече физическа активност сред гражданите. Особено в контекста на пандемичната обстановка, хората имат все по-осъзната нужда както да се движат повече, така и да бъдат навън. Проектирането и пресъздаването на обществените пространства е доказано, че може да предостави възможност за насърчаване на редовната физическа активност. Ето защо урбанистите, дизайнерите и архитектите могат да играят активна роля в повишаване нивата на физическа активност на хората, като умишлено проектират обществени пространства, улици и стълбища, които да насърчават хората да спортуват“ – отбеляза Мирослав Тодоров от “Пауър Джъмп”. „За инициативата си избрахме привлекателно, но занемарено място. Когато оглеждахме стълбите дали са подходящи за събитието, те бяха обрасли и осеяни с боклуци. Голямата изненада дойде, когато след популяризирането на събитието местни хора от Галата ни писаха, че някой е почистил и окастрил стълбището“, разказа още Мирослав Тодоров.

  Въпреки това, организаторите ще стимулират участниците да се включат в събирането на дребните отпадъци, с особен акцент върху фасовете, на които Пауър Джъмп обръщат специално внимание като отпадък още от миналата година.

  Това е първата от серия инициативи за 2021 г., които от местната организация са подготвили като част от участието си в националната платформа за чиста и красива среда – “_Място България” на сдружение БГ Бъди активен. Пауър Джъмп планират да организират и партнират в още няколко атрактивни събития със спортна насоченост под мотото #БезОтпадъци.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg