• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Рекордно топла е била 2020-а в Европа
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Температурите се повишават през всички сезони, отбелязват учени

  Миналата година е била най-топлата в Европа, откакто се водят наблюдения, съобщи Ройтерс по данни на европейската спътникова система “Коперник”. Средната годишна температура в Европа през 2020 г. е с поне 0,4 градуса над следващите пет най-топли години, всичките през миналото десетилетие.

  “Температурите се повишават през всички сезони в Европа” – каза Фрея Вамборг, старши учен от програмата “Коперник”, цитирана от БТА. Температурата през зимата е най-топлата, откакто се води статистика – с 3,4 градуса над типичните средни стойности за Европа за периода 1981-2020. Времето варира най-много през този сезон, затова екстремните температури обикновено се проявяват през него.

  Есента на 2020 г. също е най-топлата, но летните горещини не са били толкова интензивни или продължителни, колкото през предишни години с някои изключения в Скандинавия и Франция. В Арктика обаче годината е “зрелищна”, по думите на Вамборг. В Сибир пожарите са рекордни през лятото, като ги влошават високите температури и по-малката от средната снежна покривка. Средната температура в Арктически Сибир миналата година подобрява рекордите с 4,3 градуса Целзий над средното за 1981 г. – 2020 г.

  В света по данни на програмата “Коперник” 2020 г. е една от най-топлите. Те потвърждават информацията на Световната метеорологична организация. Концентрацията на парниковите газове в атмосферата тази година достига рекордни стойности за периода след 2003г. и продължават да се увеличава, показват също данни от спътниковата програма “Коперник”. Концентрацията на въглероден двуокис от 2010 г. се е увеличила с 0,6 процента, а на метан – почти с 0,4 процента.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg