• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Висшето образование и научните изследвания в пост-ковид периода във фокуса университетите от Черноморския регион
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  На 19 април 2021 г. се проведе онлайн конференция на тема „Висшето образование и научните изследвания в пост-ковид периода”. Международният семинар беше организиран от Черноморската университетска мрежа (BSUN) с домакинството на Университета в Баку, Азърбайджан. Близо 250 бяха участниците в уебинара, сред които министрите на висшето образование и науката на Република Азърбайджан и Румъния, ректори на висши училища от страните-членки на Черноморската университетска мрежа, координатори по международно сътрудничество и др. Основни модератори на форума бяха проф. Едем Мамут – Генерален секретар на BSUN и представител на Университета „Овидий” в Констанца – дългогодишен партньор на МУ-Варна, както и проф. Елмар Касимов – Ректор на Висшето петролно училище и член на Изпълнителния съвет на BSUN.

  Медицински университет – Варна бе представен на форума от проф. Тодорка Костадинова – Директор на Дирекция „Международно сътрудничество, акредитация и качество”, която приветства аудиторията от името на Ректора на МУ-Варна проф. д-р Валентин Игнатов и направи презентация на тема „Интернационализация, дигитализация, иновации и качество на обучение по време на COVID – примерът с Медицински университет – Варна”. Проф. Мамут от университета в Констанца, Румъния, изрази високата си оценка за нивото на интернационализация, висок имидж, разпознаваемост и уважение към варненския медицински университет в международната среда. Той подчерта, че освен приноса си към развитието на Черноморската университетска мрежа, МУ-Варна представлява добър пример, достоен да бъде следван от останалите университети, членуващи в BSUN.

  Силно послание бе отправено и от друг партньор на нашия университет – проф. Лучиано Сасо в качеството му на Президент на Мрежата на университетите в европейските столици (UNICA), в която членуват 55 члена от 38 страни.

  Екипът на МУ-Варна покани всички участници в VI-ия Международен форум на партньорствата на МУ-Варна, който ще се проведе онлайн през октомври 2021 г. в рамките на честванията по случай 60-годишния юбилей на университета.

  Мрежата на черноморските университети (BSUN) е инициатива, целяща развитието на платформа за сътрудничество между университетите от Черноморския регион. Тя има юридически статут на международна “ad hoc” организация и е създадена по повод 2-рата конференция на ректорите на Черноморските университети, проведена в Констанца между 9 и 12 юли 1998 г., в  Университет “Ovidius” в Констанца, Ръмъния.

  Мрежата включва над 120 университета-членки от 12-те държави-членки на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество като Албания, Армения, Азербайджан, България, Грузия, Гърция, Молдова, Румъния, Русия, Турция, Украйна и Сърбия.

  Медицински университет – Варна е активен член на мрежата от 1998 г.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg