• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Облекчват още от противоепидемичните мерки в страната (заповед)
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка:Кадър live strem

  Здравните власти с препоръки за Цветница и Великден

  Предстои облекчаване на още противоепидемични мерки в страната. Това обявиха на брифингздравния министър в оставка Костадин Ангелов и главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

  Здравните власти съобщиха,че провели разговори с църковните власти относно противоепидемичните мерки по време на Великденските празници.Препоръките към храмовете за предстоящите големи празници – Лазаровден, Цветница и Великден, са следните:

  да се спазва физическа дистанция поне метър и половина между присъстващите;

  задължително да се носят маска по време на служенията;

  да има дезинфектанти в църквите, често да се дезинфекцират контактни повърхности в храмовете;

  да се обособят отделни коридори за вход и изход в храмовете, както и да се отварят прозорците;

  при възможност да се намали продължителността на църковната служба;

  вярващите да не целуват иконите и да не докосват реликвите;

  „Не е забранено влизането в църквата, само ще трябва да спазим и отстояние и ползване на лични предпазни средства и да избягваме струпването на много хора. Така както е за всички обекти, с оглед да намалим възможността от предаване на вируса. Достъп до храма хората ще имат, ние им препоръчваме това да става в часове, когато няма струпване на много хора и при спазване на общите правила, които важат за всичко – и за театър, и за ресторант, и за магазини“, заяви доц. д-р Ангел Кънчев.

  От утре се разрешава се провеждането на присъствени групови занятия в езикови, образователни и други обучителни центрове и школи при спазване на физическа дистанция от метър и половина.

  Допускат спортните състезания на открито при публика 30% от общия капацитет, но не повече от 1000 души на сектор при спазване на физическа дистанция. Остава задължително носенето на защитни маски на закрито, хигиена на ръцете и редовно проветряване и дезинфекция на помещенията.

  Когато бъде издадена заповед за удължаване на извънредната епидемична обстановка, се предвижда увеличаване на броя на класове, които да се върнат в училищата.

  С пълния текст на Заповед № РД-01-265/23.04.2021 г.  можете да се запознаете тук.

   

   

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg