• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Зависимостта от алкохола се лекува, потърсете помощ навреме
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Злоупотребата с алкохолни напитки вреди на всички органи и системи в организма

  Образователна кампания “Запознай се със зависимостите, за да бъдеш независим” – по проект № НПИМД-Н2-Т2-067/2021 “По пътя напред – Здрави и отговорни”

  Алкохолът е най-разпространеното легално психоактивно вещество. Той е депресант на централната нервна система и въздейства пряко върху умствените, психичните двигателните способности. Приет в малки или умерени количества въздейства и отпускащо, предизвиква приповдигнато настроение, еуфория, намалява усещането за тревожност. Всъщност именно това е една от основните причини за широкото разпространение на консумирането на алкохол.

  Поводите да опитаме „огнената течност“ са много. По-притеснително е, че последните данни и изследвания на СЗО сочат, че децата посягат за пръв път към алкохол на все по-ранна възраст – още 11-12-годишни. В световен мащаб употребата на алкохол се смята за един от водещите причинители на множество заболявания, като освен зависимост, води след себе си редица психични, неврологични и соматични болестни състояния. Алкохолът влияе както на честотата, така и върху начина на протичане и изхода от заболяванията.

  Въпреки това, младите хора възприемат употребата на алкохолни напитки като неминуем етап на израстването. Много младежи опитват да докажат и на себе си, и на околните, че вече са възрастни щом си позволяват да пият алкохол. Така е и с цигарите.

  Истината е, че не малка роля играе и средата, в която младият човек се формира. Изследванията сочат, че в семейства, в които се наблюдава системна злоупотреба с алкохол има много по-голяма вероятност децата да опитат такъв вид напитки на по-ранна възраст и впоследствие да развият зависимост.

  В последните години, при това не само в България, се наблюдава тенденцията консумацията на алкохол да се възприема не като рискова за здравето, а като културен феномен. Та кой друг, ако не българинът да седне след работа на ракия със салата или пък при среща с приятели да не изпият по един коктейл. Почти всички празници и лични поводи също са обвързани с употреба на алкохолни напитки.

  Често пиещите хора изпитват необходимост от повишаване на количеството за получаване на един и същ ефект и впоследствие развиват много тежка физическа и психическа зависимост. На практика злоупотребата с алкохол вреди на всички органи и системи в организма, не само на черния дроб.

  Има обаче групи от хора, при които всяка употреба на алкохол е опасна и това са: бременните жени, опитващите да забременеят, децата, зависимите от алкохол или други психоактивни вещества, работещите с машини, хората с хронични заболявания.

  Често на бременните се казва, че малки количества алкохол и цигари не вредят на плода. Изследванията показват, че развитието на плода има много малка толерантност към алкохола.

  Той пречи на способността на плода да получава достатъчно кислород и хранителни вещества за нормалното развитие на клетките в мозъка и други органи на тялото. Каквото и да се яде или пие по време на бременността отива чрез кръвта в плацентата и децата, родени от майки, които пият по време на бременността, могат да имат сериозни проблеми.
  Особено опасна е употребата на алкохол в първия триместър на бременността, тъй като в този период се формират основните структури на плода. Необходимо е да се знае, че продължителната употреба на алкохол от майката по време на бременност може да доведе до развитие на фетален алкохолен синдром (ФАС).
  Това са тежки изменения, които могат да доведат до загиване на плода вътре в утробата. Тоест, при употребата на алкохол се увеличава рискът да се получи спонтанен аборт в първия триместър на бременността. Рискът от раждане на увредено бебе е около 10% при 30 до 60 ml дневна консумация на концентриран алкохол и около 40% при хронични алкохолички.

  За съжаление в България няма точна и актуална статистика по въпроса каква част от българите страдат от алкохолна зависимост. И все пак – почти 90% от хората употребяват алкохол, а 4 до 7% от тях се пристрастяват към него и стават алкохолици. В България алкохолно зависимите са 5% от населението, а злоупотребяващите достигат 40%. По данни на Националния фокусен център за наркотици и наркомании от 2007 г. около един милион българи имат проблеми с употребата на алкохол, като 200 000 са със симптоми на алкохолна зависимост. Всяка година над 2000 семейства у нас се разтрогват поради системно пиянство на един от съпрузите.

  Злоупотребата с алкохол е третата причина за смърт след сърдечносъдовите заболявания и рака. Алкохолът е и в основата на повече от 50% от фаталните пътно-транспортни произшествия и е причина за над 60% от тежките престъпления – убийства, побои и изнасилвания.

  Един от най-ефективните методи за справяне с алкохолната зависимост остава участието на засегнатите в сбирките на Анонимни алкохолици. Неслучайно д-р Морган Скот Пек, автор на популярната книга за самопомощ “Изкуството да бъдеш Бог”, смята, че най-великото събитие на ХХ век се е провело на 10 юни 1935 г. в Охайо, когато Бил Уилсън и д-р Боб организират първото събиране на Анонимни алкохолици.

  С приемането на алкохолизма за заболяване (Световната здравна организация вписва алкохолизма в класификатора на болестите още през 1951 г.) се изтрива позорният печат или социален белег, свързан с това състояние. Истината е, че както при много други проблеми, човек трябва да потърси помощ, за да се справи преди да е станало късно. Но за да потърси такава първо трябва да признае пред себе си, че има проблем с алкохола. Което всъщност е най-трудно и ние всички като общество носим отговорност за това.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg