• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Томислав Дончев:Основен акцент в Плана са инвестициите в зелените политики
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  По време на работно съвещание с министри и експерти, участвали в разработването на Плана за възстановяване и устойчивост, свикано от Бойко Борисов, вицепремиерът Томислав Дончев изтъкна, че Националният план за възстановяване и устойчивост безспорно е много важен финансов инструмент, но с него не се изчерпват средствата, които страната ни ще получи по линия на европейското финансиране до 2030 година. „Допълнително имаме много оперативни програми и Фонд за справедлив преход, който целенасочено ще инвестира в политиките за декарбонизация“, подчерта Дончев.

  Вицепремиерът отбеляза, че основен акцент в Плана са инвестициите в зелените политики, за които е отделен 40% от ресурса, а като друг приоритет се откроява образованието, иновациите и икономическа трансформация. „Няма как само с един план да решим всички инвестиционни проблеми на България, но до голяма степен считаме, че в него е заложена формулата на растежа – фокусирани инвестиции, които да доведат до промяна и реформи в ключовите сфери“, каза още Дончев.

  Заместник-министърът на образованието и науката Карина Ангелиева подчерта, че в сърцевината на Националния план за възстановяване и устойчивост стоят човешките ресурси и икономика, основана на знанието. „Реформите, които стартирахме в това правителство, успяха. Ние правим такива политики, които ще се видят и след 10 години, защото мислим за бъдещето“, категорична бе Ангелиева. Тя изтъкна, че специален акцент се поставя върху модернизирането на образователната среда, както и върху промяна на облика на училищата и изграждането на студентски кампуси.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg