• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Парламентът обсъжда окончателните промени в Изборния кодекс
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Съставът на ЦИК да бъде намален на 15 членове

  Парламентът обсъжда окончателните промени в Изборния кодекс, внесени от партия „Има такъв народ”/ИТН/. Те предвиждат нов състав на Централната избирателна комисия/ЦИК/, нов изборен район „Чужбина” и падане на ограничението за разкриване на секции в страни извън Европейския съюз.

  В законопроекта на ИТН за промяна на изборните правила се предлага съставът на ЦИК да бъде намален на 15 членове, които ще се назначават с указ на президента след публични консултации с парламентарно представените политически сили. Това бе оспорено от ГЕРБ и БСП, но с гласовете на ИТН, „Демократична България“ и ДПС мина на второ четене в правна комисия. Досега председателят на ЦИК, неговите заместници и секретарят на комисията се избираха след публично изслушване от Народното събрание, а държавният глава назначаваше с указ останалите членове на ЦИК.

  С промените в Изборния кодекс, предлагани от ИТН, се премахва и квотата в Избирателната комисия на партии и коалиции, които са в Европейския парламент, но не участват в националния.

  Други изменения в изборното законодателство предвиждат изцяло машинно гласуване във всички секции с над 300 избиратели в страната и в чужбина, и видеонаблюдение при броенето на бюлетините в секциите. Депутатите трябва да решат дали да бъде въведено дистанционно електронно гласуване, което да се проведе експериментално за предстоящите през есента президентски избори.

  В програмата на Народното събрание са и промените в Закона за политическите партии, които предвиждат намаляване на партийната субсидия от 8 на 1 лев за действителен глас.

  В съкратената седмичната програма на Народното събрание е предвидено гласуване на три проекта за създаване на временни комисии, две от които за проверка на обектите на територията на Лесопарк „Росенец”, внесени поотделно от ГЕРБ и „Демократична България”, и проект на решение за създаване на временна комисия, която да установи фактите и обстоятелствата при използване на сълзотворен газ от органите на реда срещу протестиращи граждани миналото лято.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg