• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Очаквано: Радев връчи мандата, а ИТН го върнаха
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Президентът Румен Радев връчи мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател на „Има такъв народ“ – Антоанета Стефанова.

  „В изпълнение на Конституцията ви възлагам мандат за съставяне на правителство“, каза Радев, връчвайки папката на шампионката по шах.

  Очаквано тя я върна и заяви, че ИТН ясно са заявили, че „няма да влизат в никакви коалиции с партии от статуквото и ще спазят своето обещание да не влизат в безпринципни коалиции“. На връчването присъстваха посочената за кандидат-премиер на партията Антоанета Стефанова, Тошко Йорданов и Ивайло Вълчев от „Има такъв народ“.

  Радев от своя страна обясни, че разбира мотивите на партията, „защото устойчиво и ефективно правителство не може да бъде създадено на базата на безпринципни договорки и не може да бъде ангажимент само на една партия“, каза президентът.

  Той обаче не пропусна да акцентира върху ИК, както и да разкритикува правителството в оставка:

  „Обществото ни от години очаква Народното събрание да вземе конкретни решения за изсветляване на изборния процес. Не по-малко значима е устойчивостта в социалната и икономическа политика в условия на криза. Решенията на българския парламент трябва да бъдат взети независимо от изпълнителната власт“.

  В тази връзка трябвало да се потърсим баланс между процедурата по съставяне на правителство, законодателната дейност на Народното събрание и важните срокови предизвикателства пред страната ни”, заяви президентът.

  Според него наред с всички предложения, които постъпват в Народното събрание, липсва най-важното – правителството в оставка продължава да не внася предложението за актуализация на бюджета и лишава българските пенсионери, граждани и бизнес от подкрепа в случай, че се разпусне Народното събрание и се назначи служебно правителство.

  Радев изрази готовност да обсъди позицията на „Има такъв народ” по тези теми и ги покани на дебат.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg