• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Студенти от МУ-Варна дариха гривни за деца с диабет (видео)
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимки:МУ-Варна

  Студенти по медицина от МУ-Варна дариха 290 гривни, изработени от медицинска стомана, на Първа детска клиника към УМБАЛ „Св. Марина”. Медицинските бижута ще бъдат раздадени на деца с диабет. Гривните са предназначени при случай на спешност, при бързо разпознаване, навременни действия и терапия и могат да спасят човешки живот. Те са важни за децата с диабет в случай на тежка хипогликемия, ако детето е без придружител и няма кой да уведоми екипа на спешната медицинска помощ за състоянието на детето.

  Средствата за закупуване на медицинските бижута са в размер на 1700 лв. и бяха събрани по време на Благотворителния мартенски базар, състоял се на 28 февруари 2021 г., който студентите организират за трета поредна година с подкрепата на Асоциация „Хипофиза”.

  Емил Неделчев, студент III курс, специалност „Медицина” към МУ-Варна, сподели: „Тези гривни набират популярност и се оказа, че на Запад много са помогнали, и ние с радост приехме да осъществим това прекрасно начинание. На тях е написано „Диабет тип 1″ на български и на английски език, както и знака на спешна помощ и знака на диабетиците.”

  Проф. д-р Виолета Йотова, ръководител на направление „Педиатрия”, УМБАЛ „Св. Марина”, прие дарението и изрази благодарност: „Дарението е изключително приятна изненада, защото е крайно време да махнем стигмата от диабета. Благодарна съм за идеята, за нейното осъществяване и за вида на медицинските бижута, защото в миналото сме пробвали много неща, с които не се е получавало.”

  Събитието се организира от Асоциация на студентите медици в България, клон Варна (АСМБ), Асоциация „Хипофиза”, съвместно с Асоциация на студентите по дентална медицина, гр. Варна (АСДМ), Асоциация на студентите по фармация във Варна (АСФВ) и с подкрепата на Студентски съвет при Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов” – Варна.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg