• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Започват разкопки в античния град Мисионис край Търговище
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Това е един от шестте исторически обекта в страната, които бяха финансирани от държавния бюджет

  Започват археологическите разкопки в античния и средновековен град Мисионис край Търговище. Той е един от шестте исторически обекта в страната, които получиха финансиране от 1 800 000 лева с решение на Министерски съвет. 300 000 лева от тях са предвидени за разкопките на Мисионис, като към тях ще бъдат прибавени от 50 хиляди лева от община Търговище и спонсори, съобщава Нова телевизия.

  В предстоящите месеци ще продължи работата по новооткритата епископска резиденция от 5-6 век, както и ще продължи проучването на градоустройството на древното селище и консервиране на обектите.

  „През V-VI век е бил много важен християнски център, свързан с култа към апостола Андрей, който е покръствал земите в Североизточна България. Тази епископска резиденция и базиликата, която открихме до нея в предишните години показват именно един от духовните центрове в Североизточна България през периода V-VI век”, разказа проф. Николай Овчаров.

  По думите му тези средства са били дадени заради тяхното значение за културния туризъм. „Идеята на държавата е точно тези обекти да помогнат за развитието на културно-историческия туризъм. Ние сме сред трите страни с най-много археологически паметници – другите са Гърция и Италия – в Европа. Знаем какво правят те със своите паметници, искаме да го направим и ние”, добави професор Овчаров.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg