• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Поставиха паметна плоча на доц. д-р Димитър Клисаров във Варна
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Това се случи точно 10 години след кончината на изтъкнатия лекар, по инициатива на неговата дъщеря проф. Анелия Клисарова

  Паметна плоча на доц. д-р Димитър Клисаров поставиха днес на улицата, която носи неговото име и се намира до УМБАЛ „Св. Марина“ във Варна. Това се случи точно 10 години след кончината на изтъкнатия лекар. Основател на лицево-челюстната хирургия в града, той посвещава 50 години от живота си на професията. Започва като участъков зъболекар в с. Белгун и в с. Гроздево, преди да постъпи в Медицинския институт във Варна, първоначално като асистент.

  Събитието беше уважено от председателя на общинския съвет Тодор Балабанов, заместник-кмета на община Варна Коста Базитов, проф. Красимир Иванов, проф. Силва Андонова, проф. Цветан Тончев, проф. Стефан Пеев, проф. Росен Манджов и проф. Темелко Темелков. Водосвет отслужи отец Ясен. Всички присъстващи почетоха паметта на доц. Клисаров с минута мълчание и поднасяне на цветя пред паметната плоча.

  „Заедно със своите колеги от хирургиите, татко поставя началото на лицево-челюстната хирургия във Варна. Следват години на упорит труд, много публикации, хабилитация за доцентура, студенти, колеги специализанти и хиляди пациенти. Сега си спомням инициативата за лечение на деца с вродени лицеви аномалии от домовете, както и многото благодарни очи и безкрайната почит и благодарност, изразени в различните подаръци. Неговият труд и всеотдайност бяха оценени както от колегите му и ръководството на Медицински университет – Варна, една прекрасна аудитория във Факултета по дентална медицина носи неговото име, така и от варненската общественост с именуването на тази улица през 2012 г. За мен той беше татко, опората на нашето семейство, човекът стоял зад гърба ми във всяко мое начинание, лудория или даже глупост понякога. За вас той беше колегата, приятеля, лечителя, учителя“, обърна се към присъстващите неговата дъщеря проф. Анелия Клисарова, по чиято инициатива беше поставена паметната плоча.

  10 години от кончината на моя баща.
  Благодаря на Обществото и Община Варна, че оцениха неговия принос и наименуваха…

  Публикувахте от Анелия Клисарова в Четвъртък, 29 април 2021 г.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg