• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  20 чувала с отпадъци събраха ентусиасти на плажа в Галата
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Над 40 участници се състезаваха по 500-те стълби

  Над 40 участници се включиха в състезанието по стълби #БезОтпадъци на южния плаж на Галата, съобщават организаторите. Те събраха близо 20 чувала отпадъци от стълбите и плажа като част от условието да се включат в събитието. Много граждани бяха дошли само, за да се включат в почивстването. Събитието бе организирано от сдружение Пауър Джъмп на 28 април, по случай Международната инициатива Ден без асансьори, която се провежда всяка последна сряда на месец април.

  „Имахме записани в предварителната регистрация 27 участници и не бяхме сигурни дали всички щяха да дойдат, тъй като опитът ни до момента показва, че някои се ентусиазират на момента като видят интересно събитие, но в последствие не винаги се включват. Този път реалните участници бяха много повече от записаните, което е знак, че хората имат нужда от физическа активност и позитивни събития. Някои от участниците бяха привлечени в събитието най-вече заради почистващия елемент, което също е хубава тенденция“ – отбеляза Мирослав Тодоров, координатор на събитието.

  Победители в състезанието, успели да изкачат най-бързо 500-те стълби, са:
  1 място – Ангел Пасков – 3:56 мин.
  2 място – Йорданка Калоянова – 4:30 мин.
  3 място – Николай Танчев – 4:45 мин.

  Идеята за комбинирането на спорт и почистване организаторите заимстват от набиращото популярност „плогинг“ движение. “Plogging“ е ново глобално движение, възникнало в Швеция. То разчита на джогинга и други спортове, практикувани на открито, за да се събират отпадъците, които замърсяват градовете и природните пространства. Идеята на тази устойчива инициатива е много проста: участниците, „плогери“, излизат навън с торби за боклук, за да обират отпадъците, на които попаднат, докато тренират.

  Думата „plogging“ идва от шведската plocka upp (pick up – вдигам, събирам) и английската дума jogging. Пионер на тази дейност е Ерик Алстрьом, който, след като напуска родния си град през 2016 г., за да се установи в Стокхолм, започва да почиства боклука в районите, където практикува своя спорт. Скоро след това рутината на Алстрьом се разпространява в Швеция в резултат на популярни събития и днес, благодарение на социалните медии, това е глобален феномен, включващ над 20 000 души на ден в повече от 100 страни.

   

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg