• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Защо минаваме под „масата“ на Разпети петък?
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Това не е ритуал за здраве, късмет или прощаване на греховете, а водени от чиста и силна вяра се покланяме на Христовия гроб, припомня отец Дончо Александров от варненския храм “Свети Атанасий”

  В представите на не малко хора Велики Петък се свързва с минаване под “масата“. Извършването на този така наречен ритуал носи здраве, късмет, а според някои и опрощаване на греховете. Тези тълкувания са неправилни и плод на пълно суеверие, но за жалост се разпространяват често. Какво християнското разбиране за случващото се на Разпети петък разкрива отец Дончо Александров от варненския храм “Свети Атанасий”.

  Петък сутринта преди началото на службата, в средата на храма се издига “гробът“ Христов, украсен с цветя, а на престола се поставя Плащаницата – платът, с който е завито тялото Христово след свалянето му от кръста. Тя представлява парче плат, на което е извезан образът на положения в гроба Спасител. Върху плащаницата се поставят Евангелието, Кръста и много цветя.

  Християните идват в храма и носят цветя така, както се отива на погребение на близък и скъп човек. Пристъпват с молитва към издигнатия гроб на Христос и благоговейно се покланят на изображението. Целуват последователно Христовото Тяло извезано на плащаницата, Евангелието и Кръста и полагат цветята. След това се навеждат и преминават под издигнатото място. По този начин изразяваме нашето преклонение, смирение и скръб пред гроба Господен, но също и благодарност за изкуплението което ни дари Спасителят. После отново се покланяме пред издигнатия голям Кръст, изображението на св. Богородица и св. Йоан Богослов и ги целуваме.

  Свещеника ни дава цвете за благословение и духовна утеха символ на надеждата и вярата, че още малко и гроба ще остане празен и Христос ще Възкръсне. Отнасяме цветето в дома си и го поставяме над иконите, за да ни напомня, че очакваме великия ден.

  Извършваме всички тези действия в храма не от суетна вяра за здраве, късмет, а още по-малко за прощаване на греховете (те могат да бъдат простени еднствено в тайнството Покаяние, Изповед), а водени от чиста и силна вяра се покланяме на Христовия гроб, подчертава ставрофорен иконом Дончо Александров.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg