• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Над 40 загинали и 150 ранени на религиозен фестивал в Израел
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Това е първото толкова масово събитие в страната от година насам, предполага се, че са присъствали около 100 хиляди души

  Тежък инцидент в Израел – поне 44 души загинаха, а 150 са ранени при стъпкване по време на религиозен фестивал, съобщава БНТ. Това е първото толкова масово събитие в страната от година насам, след като властите разхлабиха мерките заради бързите темпове на масова имунизация. Предполага се, че са присъствали около 100 хиляди души.

  Град Мерон, област Галилея. Тук е гробница на древен мъдрец, мястото е смятано за едно от най-свещените в Израел. За първи път от повече от година големите тържества са разрешени. На поклонението се събират около 100 000 ортодоксални евреи. Празникът е трябвало да премине с целодневни молитви, песни и танци.

  Но нещо се случва. Сред хората настъпва паника, започва блъсканица, мнозина са стъпкани.

  “Чаках приятелите си да дойдат и да отидем да потанцуваме, когато изведнъж отвсякъде се появиха линейки и парамедици. Чуваха се писъци и детски плач”, обясни свидетел.

  “Около мен имаше 60-70 хиляди души. Хора започнаха да падат по земята, други ги настъпваха. Нямаше въздух, нямаше накъде да помръднеш”, сподели очевидец.

  Версиите за причините за инцидента са противоречиви – според едни се е срутила трибуна. Според други, металната рампа, по която вървели вярващите, се оказала толкова хлъзгава, че хората започнали да падат.

  “Един човек избута друг, който пък залитна върху хората зад себе си. Настана хаос, около 20 минути хората не можеха да се успокоят, мнозина не можеха да дишат, имаше и паднали на земята. Под мен имаше някой, който крещеше “не мога да дишам”. След това писъците заглъхнаха”, разказа оцелял.

  Сред загиналите има и деца. Част от ранените са в критично състояние. Премиерът Бенямин Нетаняху определи случилото се като “катастрофа”.

  В първите часове след инцидента се заговори, че той е можел да няма толкова тежки последствия, ако полицията е реагирала по-бързо при премахването на металните заграждения, които са попречили на хората да избягат.

   

   

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg