• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Днес е международният ден на джаза
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Ако се налага да попиташ какво е джаз, никога няма да разбереш е казал Луис Армстронг

  На 30 април отбелязваме международния ден на джаза. Той е обявен през ноември 2011 година от ЮНЕСКО, за да подчертае ролята на специфичния стил музика в съвременния свят. Датата е избрана от Генералния секретар на организацията и от Хърби Хенкок – легендарен джазмен, посланик на ЮНЕСКО за междукултурен диалог и председател на Института за джаз “Телониъс Монк” (една от основните фигури в историята на джаза). През 2012 година Международният ден на джаза е признат и от ООН.

  Целта на Международния ден на джаза е да събере общности, школи, артисти, музикални историци и джаз любители от цял свят, за да отпразнуват безценното културно наследство на джаза, отбелязва hera.bg. Ролята му да обединява само с няколко ноти хора, които нямат нищо общо, често напълно мълчаливо да изразява връзките между нас, които не можем да изразим с думи. Джазът има този принос в музиката да съдейства по най-непосредствен начин за издигането на човешките права, равенството и толерантността.

  Джазът е неуловима импровизация отвъд жанрове и стилове и както е казал Луис Армстронг: “Ако се налага да попиташ какво е джаз, никога няма да разбереш”…

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg