• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Контрапункт на установените отношения в брака предлага Вяра Гунева с „Проект лечение“
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Необичайната изложба от живописни платна ще бъде подредена в Арт галерия Le Papillon във Варна

  На необичайна изложба-пърформанс кани ценителите Арт галерия Le Papillon от 7-и до 12-и май. Авторката Вяра Гунева по време на нейния „Проект лечение“ ще представи едно различно, интересно и любопитно тълкуване и анализ на чувството любов в една двойка.

  В експозицията са включени 13 живописни платна на филтрирани текстилни материи, за които авторката споделя, че „се явяват като контрапункт на установените отношения в брака. Картините символизират сексуалната страст и желанието – стихийността в началния стадий на влюбването, от която древните гърци се страхували защото намирали за опасна, обсебваща, носеща лудост и наричали Ерос (по името на бога).“

  Ако изкуството е отговорът, можете ли да отгатнете въпроса, предизвикват ценителите от Арт галерия Le Papillon.

  По време на откриването – в петък – 7 май от 16 до 19 часа, публиката ще бъде свидетел на пърформанс – демонстрация на стандартна домакинска ситуация в три сесии по 40 мин. Пърформансът е невербален и цели представяне на психологическото състояние на реализираната жена като домакиня, съпруга, майка. След всяка сесия авторът ще има възможност в рамките на 20 мин. да коментира с гостите асоциациите им от видяното.

  “Пърформансът по време на вернисажа представя само единия тип любов – Прагма. Този вид любов, характерна за дългогодишните двойки, която се проявява в непрестанната грижа за другия и е базирана на взаимните компромиси. Останалите видове любов: Филавтия, Ксения, Лудус са засегнати много деликатно от автора”, разкриват от галерията.

  “Вяра Гунева изследва с езика на живописта вековния дебат за любовта и страданието от разлъката и дали това е болест на тялото или болест на душата. Състоянието ни на психическа зависимост към точно определен човек или изградена от нас фикция се обявява за сериозно разстройство на личността от СЗО. Едно от постиженията на нашето съвремие е, че учените определят времевата рамка на състоянието любов.

  Любовта се изследва не като чувство, а като неврофизиологичен процес и учените дават отговор, че не може да продължи повече от 4 години. Обяснението е, че хората са неспособни да функционират пълноценно, затормозени със сложни психически процеси”, разказват още от Арт галерия Le Papillon.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg