• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Над 200 арестувани и десетки ранени на протест в Истанбул
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Демонстранти опитали да заобиколят забраната за чествания на Първи май

  Турската полиция разпръсна със сила демонстранти, които се опитаха да отбележат Първи май, международния ден на труда, на централния площад “Таксим” в Истанбул. Съобщава се за над 200 арестувани и десетки ранени, предава БТА.

  Честването на Първи май в Турция тази година, както и миналата, бе забранено в рамките на наложения локдаун заради епидемията на коронавирус от 29 април до 17 май.

  По традиция в предишни години по инициатива на синдикатите на Първи май се провеждаха митинги и поднасяха венци на Таксим, лобното място на 35 работници, убити на Първомайските тържества през 1977 г. Затова площадът “Таксим” има специално значение за синдикатите.

  С нареждане на турското министерство на вътрешните работи в навечерието на Първи май площад Таксим и паркът Гези бяха обградени с бариери, а кордон от полицаи с кучета блокира страничните улици, извеждащи към площада.

  Въпреки това няколко групи демонстранти с плакати, знамена и цветя в сутрешните часове се опитаха да пробият полицейския кордон, навлизайки от страничните улици и счупвайки бариерите, съобщиха местни медии.

  Полицаите обаче не допуснаха групите да навлязат в площада. Избухнаха сблъсъци, при които полицаите са употребили сила и палки срещу демонстрантите. Има ранени, но точният им брой не е известен. Турските медии съобщават, че са десетки.

  Друга група демонстранти, която се опитала да пробие полицейския кордон около централните спирки на метрото, също е била разпръсната със сила. Спряно е движението на метрото и на автобусите в центъра на Истанбул.

  Полицейската блокада около площада “Таксим” и парка “Гези” продължава.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg